Hrvatska javnost na nogama nakon što su tri poslanika HDZ BiH glasala za ukidanje Inckovog zakona

02.12.2021

11:15

0

Reč je o nametnutoj odluci bivšeg visokog predsednika Valentina Incka, donetoj u poslednjoj sedmici njegovog mandata, nakon koje je Republika Srpska odlučila da do poništavanja te odluke ne učestvuje u donošenju odluka u državnim institucijama BiH

Hrvatska javnost na nogama nakon što su tri poslanika HDZ BiH glasala za ukidanje Inckovog zakona
Sarajevo Youtube printscreen - Copyright Youtube printscreen

Deo hrvatskih medija i neki pojedinci traže od predsednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, da reaguju na odluku tri poslanika HDZ BiH da u Domu naroda Skupštine BiH iz glasaju za poništavanje tzv. "Inckovog zakona" o zabrani i sankcionisanju negiranja zločina u Srebrenici.

Reč je o nametnutoj odluci bivšeg visokog predsednika Valentina Incka, donetoj u poslednjoj sedmici njegovog mandata, nakon koje je Republika Srpska odlučila da do poništavanja te odluke ne učestvuje u donošenju odluka u državnim institucijama BiH.

Za poništavanje Inckove odluke u utorak su u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz HDZ-a BiH glasali poslanici Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara, što je naišlo na burne reakcije dela hrvatske javnosti.

Zaključak o poništavanju Inckove nametnute odluke podneo je Klub srpskog naroda u tom domu.

Zaključak nije usvojen jer nije bilo potrebne entitetske većine.

Splitska Slobodna Dalmacija u autorskom tekstu Davora Krile navodi da su Dragan Čović i “šačica njegovih hadezeovaca” pokušali zajedno s Miloradom Dodikom da ozakone, kako se navodi, "potpunu slobodu negiranja četničkih i drugih ratnih pokolja u BiH”.

Glasanje tri poslanika HDZ-a BiH je bez reči ostavila nekadašnju premijerku i predsednicu hrvatskog HDZ-a Jadranku Kosor.

Ona je za portal Radiosarajevo rekla da je "šokirana odlukom Dragana Čovića i delegata HDZ-a BiH da glasaju za poništavanje odluke kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca".

“Malo je slučajeva, barem u političkom životu, ali i životu nakon politika da ostanem bez reči, ali u ovoj situaciji ja sam zaista ostala bez reči", rekla je Kosorova.

Hrvatski portal Index je tim povodom objavio tekst pod naslovom "Plenkovićev čovek u BiH stao na stranu velikosrpske politike".

U autorskom tekstu novinar Vlado Vurušić je u Jutarnjem listu, zbog postupka poslanika HDZ BiH, pozvao na reakciju predsednika Milanovića i premijera Plenkovića, uz pitanje "da li je to i njihov stav".

On je podsetio da su HDZ BiH i Dragan Čović pod starateljstvom hrvatskog, domicilnog HDZ-a, Andreja Plenkovića, ali i hrvatskog predsednika Zorana Milanovića.

"Osim što je to nedoličan i amoralan potez učinjen očito zbog izbornog zakona kako bi Čović sebi obezbedio sigurao večno mesto u Predsedništvu BiH, ovo je i pitanje za Banske dvore i Pantovčak - vodi li Čović hrvatsku politiku prema susednoj državi ili bi to trebalo Plenković s jasnim stavom o celovitosti i jedinstvenoj BiH”, naveo je Vurušić, prenela je Aldžazira Balkans.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike