Ako idete u Republiku Srpsku, pazite kako vozite! Novi sistem lakše "lovi" strane tablice

23.11.2021

01:24

0

Uvođenjem novog sistema lakše će se beležiti prekršaji

Ako idete u Republiku Srpsku, pazite kako vozite!  Novi sistem lakše "lovi" strane tablice
Printscreen/MUP

U Republici Srpskoj nadležni su se dosetili kako da doskoče vozačima koji krše saobraćajne propise, a voze automobile inostranih registarskih tablica.

Naime, oni su uveli nov sistem STARS, koja je jedinstvena baza podataka sa inostranim registarskim tablicama, a beleži prolazak na crveno svetlo ili pak prekoračenje dozvoljene brzine.

Sve funkcioniše preko postavljenih stacionarnih radara, mobilnih radarskih sistema i kamera koje beleže prekršaje.

Kako je potvrđeno za jedan bijeljinski portal, vozila sa inostranim oznakama kontrolišu se na dva načina. Jedan se odnosi na redovne saobraćajne kontrole, dok je drugi putem novih ANPR kamera.

Svaki prekršaj je jedna prijava

Foto: 24sedam/Goran Sivački
 

- Nakon rutinske kontrole, službenik ukucava registarski broj preko kojeg proverava da li je vozilo evidentirano u bazi - objašnjavaju iz uprave.

Ukoliko se pokaže da postoji prekršaj, vozaču se predočava kada i zbog čega je isti napravio.

- Vozač dobija na uvid registrovani prekršaj sa fotografijom vozila. Nakon predočenog prekršaja vozaču se izdaje prekršajni nalog za učinjeni prekršaj, a ukoliko se radi o većem broju prekršaja, za svaki se izdaje pojedinačno - dodaju iz policijske uprave za portal Info Bijeljina.

Kaznu plaćate odmah

Tanjug/MUP/Pixabay
 

Ukoliko se ispostavi da je prekršaj načinjen, a da niste državljanin Bosne i Hercegovine, kaznu morate platiti odmah u najbližoj policijskoj stanici, a prekršaj se briše iz baze. 

 - Nakon izdavanja naloga vozaču, policajac koji je izdao prekršajni nalog razdužuje učinjeni prekršaj iz baze STARS preko dežurne službe, nakon čega vozilo briše iz evidencije - kažu iz policijske uprave.

Državljani BiH, s druge strane, dužni su da kaznu plate u zakonskom roku od osam dana.

Bonus video:

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi