Zoran Zaev odlaže ostavku? "Ostajem da pomognem narodu"

10.11.2021

08:38

0

Odluku da Zaev odloži ostavku jednoglasno su sinoć doneli Izvršni i Centralni odbor SDSM, koji su ovlastili Zaeva da pregovara o povećanju skupštinske većine

Zoran Zaev odlaže ostavku? "Ostajem da pomognem narodu"
Copyright Printscreen/Youtube, Al Jazeera Balkans

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM-a Zoran Zaev odložiće ostavku do stabilizacije zemlje, a jedan od argumenata za odlaganje je mogućnost da Severna Makedonija u decembru počne pregovore sa EU, rekli su izvori iz njegove stranke, a piše Plus info.

Odluku da Zaev odloži ostavku jednoglasno su sinoć doneli Izvršni i Centralni odbor SDSM-a, koji su ovlastili Zaeva da pregovara o povećanju skupštinske većine.

Zaev je izjavio da će ostati na toj funkciji kako bi pomogao da se održi parlamentarna većina i eventualno je povećao.

Zaev, koji je nakon rezultata lokalnih izbora podneo ostavku 31. oktobra, rekao je posle sednice Glavnog i Izvršnog odbora SDSM, održane u utorak uveče, da je taj odbor predložio da se ostavka odloži, kao i da je posvećen procesu očuvanja parlamentarne većine, prenosi Telma.

- Nemam šta drugo da dodam, jer je predsednik Odbora saopštio odluke i odgovorio na sva pitanja. Važno je da se zemlja ne vraća u prošlost svađa, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, da ne ugrozi proces evrointegracija. Važno je i to što smo i dalje u vremenu pandemije, energetske krize... Odgovornost svakog građanina, ali i političara, i dalje postoji - rekao je Zaev.

On je rekao i da se nada da će se parlamentarna demokratska većina stabilizovati, pre svega jer je orijentisana ka evroatlantskom putu i multietničkom društvu, kao i ka održavanju dobrosusedskih odnosa i pozitivnih reformi.

- Dani su pred nama, videćemo - rekao je Zaev.

Zaev je ostavku na funkciju premijera i na mesto lidera SDSM-a najavio nakon loših rezultata vladajuće koalicije na lokalnim izborima 31. oktobra.

Nakon te najave, vladajuća koalicija je ocenila da se suštinski ništa neće menjati, te da će dve stranke imenovati novog mandatara i ministre.

Nakon objavljivanja rezultata, opozicioni VMRO-DPMNE je, međutim, najavio formiranje nove parlamentarne većine ili raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike