Dodik oštro odgovorio Džaferoviću: "Slepilo koje pokazuju bošnjački nacionalisti celu BiH dovelo u slepu ulicu"

31.10.2021

12:03

1

Ovo nije pitanje pojedinaca, ovo je pitanje politika koje su 26 godina išle za tim da Republiku Srpsku zbrišu s mape

Dodik oštro odgovorio Džaferoviću: "Slepilo koje pokazuju bošnjački nacionalisti celu BiH dovelo u slepu ulicu"
Copyright Printscreen/Youtube, N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović pokazuje da je jedan od, kako je rekao, "političkih naturščika" ako i dalje veruje da je kriza u BiH plod politike bilo kog pojedinca, u ovom slučaju Milorada Dodika.

Dodik je za Srnu rekao da je "slepilo" koje, prema njegovom mišljenju, pokazuju bošnjački nacionalisti, među kojima je i Džaferović, celu BiH dovelo "u slepu ulicu", iako su, kako kaže, godinama i Srbi i Hrvati upozoravali gde će završiti devastacija Ustava i uzimanje prava i narodima i entitetima, preneo je portal RTRS.

Komentarišući izjavu Džaferovićeva da Dodik treba da se povuče iz politike, Dodik je odgovorio da bi mogao da uzvrati Džaferoviću rečima da će kriza biti rešena ako se povuče Šefik Džaferović ili Bakir Izetbegović, ali da to ne bi bilo tačno.

- Ovo nije pitanje pojedinaca, ovo je pitanje politika koje su 26 godina išle za tim da Republiku Srpsku zbrišu s mape, istakao je Dodik.

Ukazao je da su Srbi teško potpisali Dejtonski mirovni sporazum, ali su ga potpisali jer je Republika Srpska dobila značajna ovlašćenja. Dodik je ocenio da se zaboravlja da su Bošnjaci taj isti sporazum potpisali kao privremeno rešenje, nadajući se i čineći sve da im neko da ono što oni misle da im pripada, a nisu dobili u Dejtonu.

Smatra da su to su godinama radili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH, ali ističe da je tome došao kraj.

- Republika Srpska je privržena slovu Ustava BiH i boriće se za njega. Ništa više od Ustava BiH, ali i ništa manje, naglasio je Dodik.

Podsećamo bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da srpski član Predsedništva i predsednik SNSD Milorad Dodik treba da se povuče iz politike, navodeći da, kako je rekao, "velikosrpska ideološka kuhinja neće proći".

Džaferović je, uoči sesije Kruga intelektualaca 99, rekao da je Bosna i Hercegovina u najvećoj krizi od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On smatra da Dodik nikada neće uspeti u vraćanju nadležnosti entitetu i da može samo da potkopa mir.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike