Naučnici u čudu: U Jadranu otkrivena fascinantna kompas meduza

11.10.2021

10:32

0

Autor: J. S. J.

Ova vrsta meduze živi na dubinama do 10 metara, gde lebdi i povremeno pliva

Naučnici u čudu: U Jadranu otkrivena fascinantna kompas meduza
Copyright Sutomore/Foto:Pixabay

Kompas meduza (chrysaora hysoscella), vrsta je koja živi u priobalju Atlantskog okeana i Sredozemnog mora, snimljena je u Jadranskom moru.

Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Iako je retka vrsta i najčešće se približava obali početkom leta, poslednjih godina sve je češći stanovnik Jadrana, piše Morski.hr.

 

 

U Marinskom zalivu 9. oktobra naučnici splitskog Instituta za okeonografiju i ribarstvo su prilikom istraživanja naselja snimili kompas meduzu. S obzirom na to da naraste do 20 centimetara dužine i šest centimetra prečnika kape, ovaj primerak je iznenadio i struku. Naučnici kažu da ovakav primerak još nisu videli.

Ova vrsta meduze živi na dubinama do 10 metara, gde lebdi i povremeno pliva. Karakteriše je žuto-smeđa kapa koja podseća na kompas, može da naraste do 30 centimetara u prečniku i do jednog metra u dužinu. 

Kompas meduza u moru se orijentiše i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih receptora nazvanih statocisti, a pigmentne mrlje joj omogućavaju percepciju promene svetlosti. Hrani se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba mola mola.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike