Nova pravila za ulazak u Hrvatsku: Tiču se i državljana Srbije!

06.10.2021

07:42

0

Mere su stupile na snagu po kratkom postupku

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku: Tiču se i državljana Srbije!
Copyright Profimedia/ATA Images/24sedam

Nacionalni krizni štab Hrvatske doneo je izmene koje se tiču prelaska granice usled privremene zabrane i ograničenja koja su na snazi zbog pandemije.

Svim putnicima koji su u tranzitu, uključujući osoblje u putnom sektoru, ako ne napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati od trenutka ulaska u Republiku Hrvatsku, automatski se određuje nužna epidemiološka mera samoizolacije.

Putnicima koji dolaze neposredno iz država i regija članica Evropske unije, odnosno država i regija članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, nezavisno o državljanstvu, omogući će se ulazak u Republiku Hrvatsku ako poseduju važeću i validnu EU digitalnu kovid potvrdu.

Ako su navedene osobe prilikom putovanja do graničnih prelaza Republike Hrvatske putovale preko drugih država/regija bez zadržavanja, na graničnom prelazu treba da dokažu da se nisu zadržavale na tim područjima.

Državljani država članica Evropske unije (uključivši i hrvatske državljane) i država članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru i članovi njihovih porodica i državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka na osnovu direktiva EU ili nacionalnog prava, kao i osobe koje imaju nacionalne dugoročne vize, a dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku moraju da daju na uvid važeću i validnu EU digitalnu kovid-potvrdu.

Državljani trećih zemalja

Državljani trećih zemalja, koji nisu članovi porodica državljana članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru niti su osobe s dugotrajnim boravištem na osnovu Direktive Veća 2003/109/EZ od 25. novembra 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka na osnovu drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, izuzev osoba iz tačke I. ove Odluke, ulazak u Republiku Hrvatsku odobriće se samo u slučaju nužnih putovanja.

Izuzeci koje se odnose na gore navedena nužna putovanja su:

1. zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici u oblasti nege za starije osobe

2. pogranični radnici (kao i npr. sportisti, onako kako je navedeno u izuzecima za putnike unutar EU/EGP)

3. osoblje u putnom sektoru

4. diplomate, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcionisanje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti

5. putnici u tranzitu, uz obavezu napuštanja Republike Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska

6. osobe koje putuju radi školovanja

7. pomorci, ako se ne zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 sati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike