Dvadeset godina kasnije: I dalje se traga za 10.000 nestalih iz ratova 90-ih

30.08.2021

10:17 >> 10:24

0

Među 7.435 do sada verifikovanih žrtava Srba sa područja Hrvatske i bivše Republike srpske krajine (RSK), nalazi se 1.572 osobe čije sudbine još nisu rasv

Dvadeset godina kasnije: I dalje se traga za 10.000 nestalih iz ratova 90-ih
Copyright Profimedia

Povodom Međunarodnog dana nestalih, Dokumentaciono-informacioni centar Veritas saopštio je da se još uvek se traga za više od 10.000 osoba iz ratova devedestih sa područja bivše Jugoslavije.

U saopštenju, “Veritas” navodi da broj nestalih varira u zavisnosti od kriterijuma koji se koriste za stavljanje neke osobe na spisak nestalih, ali i stavova političkih elita u državama regiona, tako da postoji velika razlika i između liste žrtava Udruženja i Hrvatske.

Pročitajte još

Prema podacima Udruženja, među 7.435 do sada verifikovanih žrtava Srba sa područja Hrvatske i bivše Republike srpske krajine (RSK), nalazi se 1.572 osobe čije sudbine još nisu rasvetljene, a najviše ih je nestalo u prvoj i poslednjoj ratnoj godini.

Međutim, više od trećine sa tog spiska ne nalazi se u knjizi nestalih Republike Hrvatske.

Veritas navodi i da je Hrvatskoj dostavljena operativna lista sa 635 imena za koje se očekivalo da će biti dodata na listu nestalih, ali da se to nije dogodilo.

Radi se o osobama za koje njihove porodice nisu otvorile zahteve za traženje kod međunarodnog ili nacionalnih organizacija crvenog krsta i zbog čega, zbog čega nisu mogli ući na zvanični spisak nestalih MKCK.

U međuvremenu, za više od 100 osoba sa operativne liste rasvetljena je sudbina, što je navelo Međunarodnu komisiju za nestale osobe da se takođe aktivno uključi u potragu za porodicama nestalih osoba sa operativne liste.

Veritas podseća da je u poslednjih 20 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano 1.633 posmrtna ostatka Srba sa područja Hrvatske, od čega je do sada identifikovano 1.251 posmrtnih ostataka.

Udruženje navodi da trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mesta ukopa sa više od 150 posmrtnih ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, koji i 26 godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju.

“Porodice nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo ima pravnu i moralnu obavezu pomoći im u njihovom traganju. Međunarodni dan nestalih je prilika i da se javnost podseti na patnju i bol porodica nestalih, ali i poziv porodicama da izvrše i svoju obavezu – otvore zahtjev za traženje i daju krv za DNK, bez čega nema uspješne potrage”, poručuju iz Udruženja “Veritas”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike