Hrvati u velikom problemu sa vakcinama: Sastanak sa "Astra Zenekom" nije prošao kako su želeli

03.02.2021

11:32 >> 16:08

0

Autor: A. B.

Danas je održan sastanak Vlade Hrvatske s predstavnicima Astra Zeneke

Hrvati u velikom problemu sa vakcinama: Sastanak sa "Astra Zenekom" nije prošao kako su želeli
Copyright Tanjug/AP Photo/Niranjan Shrestha)

Krunoslav Capak, šef hrvatskog Zavoda za javno zdravlje, otkrio je detalje sastanka sa “Astra Zenekom” i govorio o tome kada bi ruska vakcina mogla da bude registrovana u Evropskoj uniji.

– Što se tiče efikasnosti vakcine u starijim dobima, tu nismo saznali ništa novo. Prema tumačenju “Astra Zeneke”, nema razloga da lek ne bude učinkovit za starije od 65 godina. Kompanija navodi da će predočiti dokaze o efikasnosti vakcine na osobe iznad 65 godina i da već ima studije, kao i da neke sprovodi i dalje. Što se tiče distribucije, oni su nama pre desetak dana dali plan distribucije i to bi bilo u tri navrata.

– U februaru stiže oko 156.000 doza, počevši od 7. u mesecu, kada bi vakcine krenule iz Belgije, a došle dva dana kasnije. To bi bila prva isporuka, međutim, nemamo nikakve potvrde za količine za mart. Tako da u ovom trenutku ne možemo planirati da li ćemo kontinuirano vakcinisati ili ćemo čuvati drugu dozu.

Nikako nije bio zadovoljan takvim ishodom.

Tanjug/Kareem Elgazzar/The Cincinnati Enquirer via AP

– Naravno da niko ne može da bude zadovoljan s količinama koje smo dobili od sva tri proizvođača koja nam dostavljaju sada vakcine. Ruska se u trećoj fazi ispitivanja pokazala kao vrlo učinkovita u svim dobima.

Ostaje da se vidi želi li Hrvatska da preduzme nešto.

Pročitajte još:

– Hrvatska je deo Evropske unije i mi smo se dogovorili sa EU da ćemo ići zajedno u tu nabavku. Svakako, ako nam se dogodi neki problem s “Astra Zenekom”, moramo preispitati te odluke i videti koje su naše zakonske mogućnosti. Kako sada stvari stoje, po evropskoj regulativi mi ne možemo da uvedemo rusku vakcinu a da ona bude registrovana na teritoriji Evropske unije. I za takvu vakcinu treba biti centralizovani postupak po EU regulativi i po našem Zakonu o lekovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike