Preterala: "Astra Zeneka" će tužiti BiH zbog sramotne izjave Bisere Turković?

03.03.2021

13:04 >> 13:20

0

Autor: J.B.O.

Turkovićeva je izjavila da je vakcina Astra Zeneke namenjena siromašnom stanovništvu

Preterala: "Astra Zeneka" će tužiti BiH zbog sramotne izjave Bisere Turković?
Copyright Bisera Turković, Youtube printscreen

Almir Badnjević, direktor “Verlaba”, otkrio je kako, prema njegovim saznanjima, menadžment “AstraZeneka” razmišlja o tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog izjava ministarke spoljnih poslova Bisere Turković da je “njihova vakcina slabijeg kvaliteta i namenjena siromašnim zemljama”.

– Biće dobro ako izbegnemo tužbu protiv države Bosne i Hercegovine. Dobio sam informacije od menadžmenta “Astra Zeneke” da zbog izjava naših zvaničnika – da je njihova vakcina namenjena za siromašne zemlje – mogu da podignu tužbu protiv Bosne i Hercegovine i da će jedna tačka na sastanku menadžmenta i biti razgovor o tužbi protiv naše države – pojašnjava Badnjević za “Avaz”.

Naglašava da Evrospka agencija za lekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korišćenja ove vakcine u EU.

– Ta vakcina se u Indiji radi po licenci “Astra Zeneke”, tako da verujem da će ona vrlo brzo biti odobrena i u EU. U Velikoj Britaniji je već odobrena, i u Kanadi… – navodi Badnjević.

Podsetimo, ministarka spoljnih poslova BiH juče je, nakon što je u BiH stigla donacija vakcina iz Srbije, kritikovala vakcine “Astra Zeneke”, tvrdeći da one nisu odobrene za zemlje EU i da su namenjene siromašnim zemljama.

– Tražila sam da se vakcina ne koristi dok ne dobije saglasnost naše Agencije za lekove, jer ova vakcina nema saglasnost u EU, niti SAD – izjavila je Turkovićeva.

Ona je dalje istakla kako se radi o vakcini za siromašne koja se proizvodi u Indiji, a po licenci “Astra Zeneke”.

Pročitajte još:

– Radi se o vrlo dostupnoj vakcini, koja se uglavnom koristi u siromašnim državama, kao što je Dominikanska Republika i slično. Dakle, vrlo jeftina i vrlo dostupna i nema dozvole za korišćenje u EU. Zato je moj uslov bio da se ona proveri u našoj agenciji – rekla je Turkovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike