Izbori u Nikšiću: Izlaznost veća od 80 odsto, glasanje obeležili incidenti, kupovina glasova, pretnje (FOTO)

14.03.2021

05:55 >> 19:02

0

Već na početku glasanja su zabeležene nepravilnosti i manji incidenti, a izlaznost je tradicionalno velika

Izbori u Nikšiću: Izlaznost veća od 80 odsto, glasanje obeležili incidenti, kupovina glasova, pretnje (FOTO)
Copyright TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Nikšićani danas glasaju na lokalnim izborima, a predizborna kampanja, čini se, nikad nije bila burnija. Biračka mesta su otvorena u sedam sati jutros.

Od zore su se već formirali redovi, a inače tradicionalno na svim izborima u Nikšiću je velika izlaznost.  Na ulicama Nikišića primetno je pojačano prisustvo policije i u civilu, kao i u patrolnim vozilima.

Pratite uz 24sedam današnji izborni dan…

19.45 – Pristalice i aktivisti koalicije “Za budućnost Nikšića” okupili su se ispred štaba te liste, a centralnim ulicama grada krenula je auto kolona, sa istaknutim starim crnogorskim i zastavama Srbije. Okupljeni uzvikuju “Kosovo je Srbija”, “Milo lopove”, “Pobeda”.

Policijski čas počinje u 21 sat.

19.15 – Izlaznost do 19 sati

Prema poslednjim procenama, izlaznost na izbore u Nikšiću do 19 sati je 81,2 odsto birača.

18.28 – Uprava policije Crne Gore apelovala je na građane Nikšića da posle zatvaranja biračkih mesta ostanu kod kuća

– Molimo građane da nakon zatvaranja biračkih mesta ostanu u svojim kućama i da odgovornim ponašanjem doprinesu suzbijanju širenja korona virusa u interesu svih građana Crne Gore – navodi se u saopštenju.

17.20 -Izlaznost do 17 časova

Građani Nikšića danas biraju lokalnu vlast. Nikšićani su od 7 jutros požurili da obave građansku dužnost tako da su bile primetne velike gužve ispred birališta od otvaranja.

Do 17 sati glasalo je 77.8 odsto birača.

17.01 – Jedan od lidera DF Milan Knežević poslao je iz Beograda podršku braći u Nikšiću

– Beograd već čestita pobedu bratskom Nikšiću… Samo DF, samo Marko, samo jako.

P.S. Gledajte Hit tvit i onda smo kvit – napisao je Knežević.

15.57 – Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kom se vidi kako članovi DPS pokušavaju da prisvoje glasačke kutije u Nikšiću.
Tim povodom se oglasio i nosilac liste “Za budućnost Nikšića” Marko Kovačević, koji je objasnio šta se dešavalo na glasačkom mestu 118 Dragova Luka. Ovaj incident podigao je na kratko tenzije u tom gradu, jer je DPS tvrdila da je jedna osoba pretučena. To je demantovao čak i šef Biračkog odbora ispred koalicije Evropski tim za Nikšić u kojoj je DPS Vladan Kankaraš, a potom i Uprava policije, pišu Vijesti.

Posted by Црнногорска Србадија on Недеља, 14. март 2021.

15.45 – DPS je okuplja više od 300 momaka da izazovu nered na biračkim mestima u Nikšiću i na taj način ponište volju naroda, prenose mediji.

15.40 – Predstavnici opozicionih poslaničkih partija optužili su predsednika biračkog mesta Marka Perišića da je nosioca liste Evropski tim za Nikšić Sanju Damjanović pozdravio sa dva prsta. Damjanović je svoje glasačko pravo iskoristila na biračkom mestu u OŠ “Olga Golović”. Traženo je da se prekine glasanje, ali je ono ipak nastavljeno.

15.24 – Do 15 časova izlaznost je prema tvrdnjama OIK Nikšić 70 odsto.

14.30 – Opštinski odbor DPS Nikšić tvrdi u saopštenju da je “otet birački materijal, jedna osoba pretučena, te da ako policija ne reaguje do 15 sati da će uzeti stvari u svoje ruke

14.00 – Na instagramu su se pojavile informacije da je navodno izvršen upad u prostorije DPS i da su tamo pronađene lične karte i novac.

13.55- Nosilac liste “Evropski tim za Nikšić”, koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS), Sanja Damjanović glasala je danas na lokalnim izborima u tom gradu poručivši da veruje u pobedu evropske mladosti, razvoja i prosperiteta.

Damjanović je glasala oko 13.30 na biračkom mestu u Osnovnoj školi “Olga Golović” ispred koje su, zbog epidemiloških mera, građani Nikšića u dugačkom redu, čekali da iskoriste svoje glasačko pravo, a sa njima i Damjanovićeva. Ona je novinarima pre glasanja rekla da Nikšićani danas ne biraju političke partije već politički program, a da je program liste “Evropski tim za Nikšić” superioran.

13.15 – Izlaznost do 13 sati

Do 13 sati glasalo je 61.2 odsto birača.

13.00 – Aktivisti DPS sede ispred biračkih mesta i slikaju glasače. Zabeleženo je da prilaze građanima i prete im kako ne bi glasali za opoziciju u tom gradu.

Ispred biračkog mesta Vrećenovići, prenose “Novosti” smenjuju se crni i sivi automobili bez registarskih oznaka iz kojih mladići obučeni u majice sa obeležjima DPS sugerišu građanima za koga da glasaju.

12.40 – Na biračkom mestu Humci 3 u Nikšiću dogodila se veoma neuobičajena situacija kada je trudnica, koja je čekala red na glasanje, dobila trudove.

12.10 – Procurele informacije

U crnogorskim medijima su se pojavile informacije o svim lokacijama u kojima se kupuju lične karte, ali polcija nije reagovala.

11.50 -Glasao Marko Kovačević

– U ovoj kampanji smo imali mnogo sunčanih dana, ali danas je valjalo da padne i malo kiše, da osveži. Večeras Nikšić kreće u jednu novu budućnost, bolju budućnost, koju ćemo svi zajedno da gradimo, rekao je Marko Kovačević, nosilac liste “Za budućnost Nikšića” koji je glasao na biračkom mestu broj 20 u zgradi Dečjeg vrtića Ćemenca, na današnjim lokalnim izborima u tom gradu.

11.29 – U Nikšiću do 11 sati glasalo 38 odsto birača

Na lokalnim izborima u Nikšiću do 11 sati glasalo je 38 odsto upisanih birača, pokazuju podaci Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Građani Nikšića biraju između četiri koalicije i dve partije.

Svoje biračko pravo moći će da ostvare do 20 sati.

10.35 – Incident zbog pravoslavnog krsta

Na biračkom mestu Oštrovac došlo je incidenta kada je jedna članica biračkog odbora zatražila od meštanina Veselina Mujovića da ukloni pravoslavni krst koji je nosio oko vrata jer, kako je navela, nisu dozvoljena obeležja, saznaje Kurir. Mujović kaže da je odbio to da učini jer se od krsta ne odvaja ni dan ni noć.

“Ne odvajam se od krsta ceo život. Međutim, jedna gospođa mi je rekla da ga uklonim, jer su navodno zabranjena obeležja. Nisam je poslušao jer od krsta se ne odvajam ceo život. I kad spavam, i kad kosim, krst je na mojim grudima”, kaže Mujović.

10.22 – Predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Nikšić Rade Perišić je kazao da je izlaznost do devet sati 13,5 odsto.

9.55 – Ispred nikšićkog kafića “Arkade” je zabeleženo kako se kupuju glasovi za lokalne izbore. Naime, na snimku se vidi kako jedan građanin ulazi u lokal i uzima novac za glas.

9.30 – Prvi podaci o izlaznosti

 

Do 9 časova na lokalnim izborima glasalo je 15.6 odsto građana.

 

Tanjug/Zoran Žestić

 

8.15 – Iz nevladine organizacije Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore saopštili su na Tviteru da je na biračkom mestu 120, birač naglas izgovorio broj partije za koju je glasao, čime je prekršio član 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika. Oni su ukazali i da na biračkom mestu 12 u OŠ “Mileva Lajović-Lalatović” predsednik biračkog odbora koristi mobilni telefon, suprotno odredbama člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika

8.00 – Predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Nikšić Rade Perišić je kazao da su sva biračka mesta otvorena, a da se kasnilo sa glasanjem na dva mesta, u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), oko 50 minuta.

-Kasnilo se zbog kamera koje nisu bile isključene. Na jednom biračkom mestu se odmah počelo sa glasanjem, čim su kamere isključene, dok su na drugom mestu, ulaz pored prvog, tražili da se kamere nakon isključenja prekriju, što je i urađeno, tako da je glasanje odmah nakon toga počelo -kazao je.

SRPSKI ORJENTISAN DF VEĆ SIGURAN U POBEDU U MILOVOM RODNOM GRADU

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Demokratska partija socijalista pokušava da ostane na vlasti u rodnom gradu predsednika Mila Đukanovića, aktuelna vlast u zemlji želi da osvoji i Nikšić, dok srpski orijentisan Demokratski front je već siguran u svoju pobedu, ali za to će, ipak, morati malo da sačekaju da se prebroje glasovi.

Kažu građani Nikšiča da ko pobedi tu, vladaće Crnom Gorom. A muči ih, saglasni su, najviše nezaposlenost i slaba ekonomija. Veliku izlaznost očekuju, tvrde, “iz inata”, a nadaju se da će sve proći mirno.

pročitajte još

Predizborne kampanje nisu bile baš tako mirne, već su izbori u Nikšiću iskorišćeni za prikupljanje važnih političkih poena. Otud je njihov značaj prevazišao sam grad, pa čak i granice Crne Gore.

Prethodnih dana, pristalice aktuelne vlasti, izlazili su na ulice Nikšića svojim vozilima iz kojih su, uz zvuke sirene, mahali zastavama Srbije. U Nikšiću prema poslednjem popisu iz 2011.godine živi oko 46.000 Crnogoraca i oko 18.000 Srba.

TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Nikšić je jedan od 11 gradova i opština u Crnoj Gori, koji je “zaključan”. Zabranjen je rad tržnih centara, kladionica i fitnes centara, pa čak i kretanje izvan tih opština i gradova. Na snazi je i policijski čas od 21 časa do 5 sati ujutro.

Osim Nikšića, zaključani su i Podgorica, Budva, Tivat, Herceg-Novi, Ulcinj, Cetinje, Plužine, Bar, Kotor i Pljevlja.

pročitajte još

Na izborima učestvuje šest lista, a sa pozicije gradske vlasti nastupa koalicija “Evropski tim za Nikšić“, koju predvodi DPS.

Na glasačkom listiću je lista “Za budućnost Nikšića”, čiji je stožer Demokratski front Andrije Mandića. U borbi za vlast u Nikšiću učestvuju i lista “Mir je naša nacija“, čiju osnovu čine demokrate Alekse Bečića, i lista “Crno na belo” koju predvodi stranka Ura Dritana Abazovića. U izbornoj trci su i pokret pod nazivom “Ne damo Nikšić” koji predvodi Gordana Radović, savetnica premijera Zdravka Krivokapića. Na izborima učestvuje i Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića.

Na 138 biračkih mesta, pravo glasa ima 58.833 birača koji će odlučivati o izboru 41 poslanika lokalnog parlamenta.

U prethodne četiri godine na vlasti u Nikšiću bila je DPS u koaliciji sa Socijaldemokratama, a u lokalnom parlamentu nije bilo opozicionih stranaka, jer su bojkotovale izbore održane u februaru 2017. godine.

Birališta se zatvaraju u 20 časova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike