Lekari u BiH nisu hteli da se vakcinišu "Astra Zenekinim" vakcinama iz Srbije! Ipak, sve doze potrošene

31.03.2021

07:47 >> 08:00

0

Sve količine vakcina su aplikovane, i pored činjenice da je određeni deo zdavstvenih radnika odustao od imunizacije Astra Zenekinim proizvodom

Lekari u BiH nisu hteli da se vakcinišu "Astra Zenekinim" vakcinama iz Srbije! Ipak, sve doze potrošene
Copyright AP Photo/Matthias Schrader, FILE)

Nadležne ustanove u Federaciji BiH iskoristile su sve vakcine donirane iz Srbije pre isteka roka trajanja.

Najveći deo utrošen je za imunizaciju zdravstvenih radnika, zatim štićenika staračkih domova i osoba starijih od 60 godina, potvrđeno je za Klix.ba.

Republika Srbija je kroz donaciju u dva kontingenta Federaciji Bosne i Hercegovine donirala ukupno deset hiljada doza vakcina protiv zaraze koronavirusom proizvođača “Astra Zeneka”. Vakcinama u obe pošiljke rok trajanja je bio do 29. marta ove godine, do kada je i izvršeno njihovo aplikovanje.

“Astra Zenekine” vakcine koje su stigle na tlo Federacije BiH bile su namenjene za imunizaciju zdravstvenih radnika.

Međutim, kako saznaje Klix.ba, zbog činjenice da u pojedinim kantonima medicinsko osoblje, među kojim su i lekari, nije želelo da bude imunizirano vakcinom spomenutog proizvođača, donesena je odluka da se one aplikuju građanima koji se nalaze u redu prioriteta, kako doze ne bi propale.

Zdravstveni radnici protiv vakcinacije

Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert

I Unsko-sanski kanton iskoristio je sve količine doniranih vakcina, a kako je rekla direktorka Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zarina Mulabdić, prvi ciklus imunizacije obavljen je kod zdravstvenih radnika, ostalih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i štićenika staračkih domova.

U ovom kantonu je specifično to što zaposleni uglavnom nisu za vakcinaciju protiv zaraze koronavirusom. Prema anketi koju su sproveli, od ukupno 2.150 zaposlenih medicinskih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama, njih 1.319 saglasno je za vakcinisanje, dok ostali ne pristaju na to.

Pročitajte još

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona, sve količine vakcina su aplikovane, i pored činjenice da je određeni deo zdavstvenih radnika odustao od imunizacije “Astra Zenekinim” proizvodom.

– Oni su odustali od vakcinacije zbog priče koja je postojala (sumnja na sigurnost i učinkovitost, op.a.) u vreme kada smo donaciju dobili. Ali ipak je na kraju veći dio zdravstvenih radnika vakcinisan. Onaj višak vakcina koji nam je ostao iskorišćen je za vakcinacije u staračkim domovima. Najvažnije je da nemamo odbačenih, odnosno neiskorišćenih doza –  rekla je za Klix.ba direktor Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona Dijana Mamić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Klix.ba

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike