Haos na hrvatskim granicama: Praznična groznica ne jenjava, čeka se u koloni do dva sata (VIDEO)

02.04.2021

16:54 >> 17:09

0

Na graničnim prelazima sa Slovenijom, na ulasku u Hrvatsku, posle podne su zabeležene velike gužve, a za ulazak u državu čeka se i preko dva sata

Haos na hrvatskim granicama: Praznična groznica ne jenjava, čeka se u koloni do dva sata (VIDEO)
Copyright Tanjug/Bojan Čović

Na graničnim prelazima sa Slovenijom, na ulasku u Hrvatsku, posle podne su zabeležene velike gužve, a za ulazak u državu čeka se i preko dva sata.

Najveće gužve očekuju se posle podne i uveče, ali i sutra ujutro. Slično je i na prelazu Macelj.

Hrvatski ministar Davor Božinović rekao je danas na konferenciji za medije da je juče u Hrvatsku ušlo 43.500 ljudi, od čega je 60 posto bilo u tranzitu.

Putnici su opušteni, kažu, znalo je da bude i gore. Svi oni jedva čekaju da stignu kod svojih porodica uoči praznika. Najviše putnika dolazi iz Nemačke i Austrije, a većina njih ima spremne potvrde o negativnom testu na koronu, prenosi 24sata.hr.

– Mi idemo iz Austrije i bićemo u Hrvatskoj dva dana. Testirali smo se u Austriji, a cena jednog testa je 80 evra, no sad uoči Uskrsa imali smo popust od 10 posto. U koloni čekamo nekih sat vremena – rekao je stariji bračni par na GP Bregana.

Porodica koja je putovala iz Minhena kaže da cene testova tamo variraju, od 50 do 150 evra, ali su ga uradili kako ne bi morali Uskrs da provedu u izolaciji.

– Svugde smo prošli bez problema, a jedino ovde uvek mora najviše da se čeka – bili su kratki.

Hrvatska popustila mere

Hrvatska je od juče uvela i nove blaže mere za ulazak u zemlju.

Do juče, u Hrvatsku se moglo ući uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a u zemlju su bez testa mogle ući osobe koje su preležale kovid 19 unazad tri meseca uz potvrdu, dok od danas mogu ući i s negativnim brzim antigenskim testom.

Na stranicama Hrvatske turističke zajednice objavljene su detaljne informacije o ulasku u tu državu.

Pročitajte još:

Evo kako u Hrvatsku

Svi putnici koji bez obzira na državljanstvo, u Hrvatsku dolaze iz država članica, regiona EU/EEA, koji trenutno nisu na tzv. zelenoj listi, ulazak u Republiku Hrvatsku biće omogućen sa:

1. sa negativnim PCR tesom, ili brzim testom antigena za SARS-CoV-2 navedenog na Zajedničkoj listi brzih testova antigena priznatih od država članica Evropske unije, koju je objavila Evropska komisija, ako rezultat testa nije stariji manje od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prelaz. Ako se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, test se mora ponovo izvršiti do desetog dana od dana izdavanja tog testa,

2. sa potvrdom o vakcinaciji, 14 dana nakon vakcinacije drugom dozom,

3. sa pozitivnim PCR testom ili brzim antigenskim testom, gde je test izvršen pre 180 dana i stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz ili uz predočenje uverenja o bolesti kovid 19 izdatog od doktora,

4. utvrđivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku s mogućnošću PCR-a ili brzog testiranja antigena na SARS-CoV-2, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje 10 dana.

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike