Titova vila koštala 160 miliona evra, a sada je opustošena: Rezidencija u kojoj su organizovane razuzdane žurke postaje naučno-istraživački centar

10.04.2021

16:39 >> 10:04

0

Autor: M. I.

Vila Izvor građena je između 1948. i 1953. godine

Titova vila koštala 160 miliona evra, a sada je opustošena: Rezidencija u kojoj su organizovane razuzdane žurke postaje naučno-istraživački centar
Copyright Printscreen/Facebook, Urbex & EDC Croatia

Duh Josipa Broza u vili na Plitvicama će zameniti vredan rad naučinka. Tome će pridoneti i razvojni fondovi EU. Ovo je prvi takav objekt za koji se planira sveobuhvatna restauracija, otkrivaju hrvatski mediji.

Za Josipa Broza Tita, država je od Vardara pa do Triglava sagradila ili njegovom istančanom ukusu za luksuz prilagodila više desetina rezidencija.

Različiti izvori navode da ih je barem trideset ili četrdeset, a neslužbeni naziv Vile Izvor na Plitvičkim jezerima, “Vila 99”, sugeriše da je to njen redni broj.

Printscreen/Facebook, Urbex & EDC Croatia

Gradili su je posleratni zatvorenici pa postoji i priča da je neslužbeni naziv potekao od broja preminulih tokom gradnje, ali u to je ipak malo teže poverovati.

Vila Izvor građena je između 1948. i 1953. godine, tri kilometra iznad velikog plitvičkog vodopada, u brdima, na više od 6.000 kvadratnih metara.

U vilu je uloženo, navodno, gotovo 160 miliona današnjih evra. Bio je to ogroman luksuz, umesto kojeg se mogao sagraditi i neki autoput. Broz u ovu rezidenciju nije svratio više od pet puta, a poslednji put je u njenim lepotama uživao 1976, četiri godine pre svoje smrti. S obzirom da je nekoliko puta posetio vilu Izvor može se reći da je bila draga Brozu, s obzirom da ima rezidencija u  koje je svratio samo jednom.

Ipak, tokom rata ova rezidencije je devastirana. Nekada moderan objekt, arhitektonski biser, ogoljen je do zidova.

Hrvatska država je 2018. godine vilu Izvor dala na upravljanje Nacionalnom parku Plitvička jezera i od tada se govori da će vila postati naučno-istraživački centar.

– U lošem je stanju. Nažalost, trebaće vremena, a pogotovo novca da se dovede u red. Nije toliko loše da se krov urušava, ali nije ni daleko od toga – kaže portparol Nacionalnog parka Ognjen Borčić.

Printscreen/Facebook, Urbex & EDC Croatia

Tačno je, kaže Borčić, da se kamen za izgradnju vile dovozio s Medvednice i da su je gradili zatvorenici. Ipak, nije tačna priča da je podzemlje vile premreženo tunelima koji vode do tajnog helidroma. Prema njegovim rečima, vila ima samo kraći tunel za izlaz u nuždi.

Mesto za žurke

Smeštena u šumi, na izvoru potoka Plitvica, građena od kamena i drveta, Vila Izvor je bila skupo luksuzno sklonište za rukovodeće hedoniste. Koliko je posluge ovdje radilo, nije poznato, ali bila je prvoklasna. Sve Titove vile su navodno zapošljavale više od 2000 ljudi. Stariji meštani svedoče da je piće ovde teklo u potocima, dovodile su se žene, pravile žurke… Ali kad je dolazio Broz, bilo je tiše i pristojnije, a iz “kuće” se nije puno izlazilo.

Printscreen/Facebook, Urbex & EDC Croatia

Gostima je na raspolaganju bio bioskop, plesna dvorana, kuglana, a interijer od mramora i najskupljeg drveta probranim je gostima trebalo da pokaže Titov ukus i moć. Posle njegove smrti dekadentnih zabava ovdje više nije bilo, a u ratu i periodu posle ratnih sukoba prostor je toliko opustošen da su neki sekirama pokušavali da izbiju čak i mramorne stubove.

Nekim čudom, ostale su zavese na prozorima, kao i kućica za pse u dvorištu.

Naučno-istraživački centar

Vila Izvor biće pretvorena u naučno-istraživački centar za proučavanje klimatskih promena i fenomena krša, najavljuje Tomislav Kovačević, direktor NP-a Plitvička jezera. U toku je izrada projektne dokumentacije, za šta je angažovano nekoliko fakulteta u Hrvatskoj. Kad, za oko godinu dana, projekt bude završen, apliciraće se za neki od fondova EU.

Dok projektni zadatak ne bude gotov, kaže Kovačević, teško je govoriti o potencijalnim troškovima. Pouzdano se zna da ništa unutar i oko Vile Izvor neće biti komercijalizovano. Nikakve kockarnice, elitni smeštaj ili slično ne dolazi u obzi.

Ipak, u pitanju je spomenik kulture i teško je verovati da će sve biti završeno tako skoro.

Printscreen/Facebook, Urbex & EDC Croatia

U današnjoj Hrvatskoj Broz i nije najomiljenija istorijska ličnost pa je malo verovatno da će u novom kompleksu biti odvojen prostor u znak sećanja na nekadašnjeg vlasnika vile.

Brozove vile

Pored Vile Izvor, Broz je u Hrvatskoj mogao da se pohvali sa još nekoliko objekata koji, u pogledu luksuza, nisu zaostajali za ovom rezidencijom.

  • Vila Kumrovec

Sagrađena je 1947. godine. Projektovao ju je Branko Bon, jedan od najdražih Titovih arhitekata, i to kao hotel. Naknadno je, 1962., dodatno prilagođena Brozovim potrebama, a za oči javnosti, gotovo netaknuta, otvorena je 2015. godine.

Printscreen

  • Titove vile na Brijunima

Sagrađene u periodu od 1953. do 1955. godine. U njima je Josip Broz provodio od četiri do šest meseci godišnje, ugošćujući tamo i velike druge državnike, glumce, zvijezde… U Vili Vanga su donošene najvažnije uloge i smeštani najvažniji Titovi suvremenici.

  • Vila Dalmacija

Sagrađena je u Splitu 1914. godine. Bila je letnje odmaralište bogate češke porodice. Vila je zapela za oko Josipu Brozu za vreme posete Splitu te ju je 1947. uredio za sebe. Tuđman, Milošević i Izetbegović su se ovde prvi put sastali 1991. godine.

  • Vila Kupari

Sagrađena je 1966. godine. Reč je o većoj i manjoj vili, takođe lepoj modernističkoj arhitekturi sarajevskog arhitekte Davida Fincija. Mladi arhitekta je zahvaljujući tome osvojio školarinu u Njujorku, odakle se nikada više nije vratio.

  • Vila Zagorje

Sagrađena je u Zagrebu 1965. godine. Delo je Vjenceslava Rihtera, Kazimira Ostrogovića i Drage Iblera. Ova vila je bila glavno Brozovo zagrebačko boravište. Danas je to radno mesto hrvatskih predsednika. Renovirana je 1990. godine.

  • Vila Dunavka

Nalazi se u Iloku. Pripadala je grofovskoj porodici Elc, a Titu se kao ljubitelju vina nije svidela samo zbog svojih vinograda, nego je kao rezidencija odabrana i simbolično, zbog blizine Srbije. Na ovom mestu se jugoslovenski maršal venčao s Jovankom 1952. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike