Medojević: Vlada krivac što budžet nije usvojen, premijer i ministri da odgovaraju Parlamentu

01.06.2021

14:51

0

Ova Vlada u kontinuitetu krši Ustav i zakone koji definišu budžetski sistem i uvodi netransparetne prakse i procedure, ocenjuje Medojević

Medojević: Vlada krivac što budžet nije usvojen, premijer i ministri da odgovaraju Parlamentu
Copyright Printscreen / DF / Facebook

“Crna Gora je jedina država u Evropi koja nema budžet, a isključiva odgovornost za to leži na Vladi Crne Gore”, ocenjuje lider “Pokreta za promene”, članice Demokratskog fronta Nebojša Medojević u autorskom tekstu za borba.me.

Kako navodi, jedan deo odgovornosti ima i bivša Vlada Duška Markovića koja nije Parlamentu dostavila budžet u zakonskom roku , do 15. novembra 2020. godine.

“To što su nakon izbora bili u tehničkom mandatu, ne opravdava kršenje zakonskih rokova, koji su upravo propisani da bi se omogućilo neophodno vreme za poslanike da se pripreme za raspravu, uključujući i pripremu amandmana”, ocenjuje Medojević.

Dodaje da je vlada izabrana 4. decembra.

“Građanin Milojko Spajić je od 23. novembra neovlašćeno učestvovao u pripremi i realizaciji zaduženja od 750 miliona evra i radio skupa sa ministrom Radunovićem , uz odobrenje Duška Markovića. Vlada je morala dostaviti Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu odmah nakon imenovanja, da bi po hitnom postupku obavili raspravu do kraja 2020. godine. Po organskom zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Vlada mora da dostavi Predlog zakona. To je njena ustavna i zakonska obaveza”, podseća Medojević.

Kaže i da Vlada nije nadležna za donošenje odluke o privremenom finansiranju.

“To je nadležnost Skupštine koja donosi takvu odluku, nakon prethodnog neizglasavanja budžeta. Tom odlukom se daje rok Vladi za dostavljanje Predloga zakona o budžetu (obično 3 meseca) i zadužuje ministar finansija za njeno izvršenje. Bilo bi logično da Ministar nadležnom Odboru za budžet dostavlja mesečne izveštaje o realizaciji plaćanja tokom privremenog finansiranja”, objašnjava u svom tekstu.

pročitajte još

Dakle, Vlada je morala da dostavi Predlog budžeta za 2021. Skupštini.

“Ako nisu bili u stanju da pripreme budžet zbog neznanja ili neiskustva, Vlada je mogla da, u konsultacijama sa kolegijumom Skupštine, zatraži od poslanika da ne glasaju za budžet Vlade DPS-a i da onda nakon toga Skupština ne izglasa budžet i donese odluku o privremenom finasiranju. Nažalost, ova Vlada u kontinuitetu krši Ustav i zakone koji definišu budžetski sistem i uvodi netransparetne prakse i procedure gde se odluke o trošenju novca građana donose diskreciono u uskom krugu ljudi”, navodi dalje.

Medojević ističe da su apsolutno netačne tvrdnje ministara da ne mogu da organizuju javne nabavke, plaćaju subvencije, premije i slične troškove iz budžeta, zbog neusvajanja budžeta.

“Kako je onda ministar finansija kupio dva aviona (bez motora), za 21 milion dolara, uplatio osnivački ulog za “To Montenegro”, i izvršio mnoga druga plaćanja, koja nisu bila predviđena budžetom za 2020 godinu. U zakonu postoji samo limit u visini plaćanja po potrošačkim jedinicama”, precizira Medojević.

Medojević zaključuje da premijer i ministri treba da odgovaraju Parlamentu za kršenje Ustava i organskog zakona o budžetu, a ne da drže lekcije Parlamentu.

“Ova Vlada bi trebalo da padne zbog kršenja Ustava i zakona, netransparetnog rada, korupcije i štetnih odluka. Budžet nije predložen Skupštini, jer samo jedan čovek vrši sva plaćanja iz budžeta. Preko 500 miliona evra do danas je platio samo jedan čovek – ministar Milojko. Niti znamo kome, ni na osnovu čega, ni po kojim cenama. Bez kontrole i javnosti. Takva praksa je idealna za korupciju i poslove na štetu države”, smatra Medojević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike