Neizvesno održavanje popisa u Crnoj Gori u ovoj godini

18.06.2021

11:46 >> 07:46

0

Popis stanovništva ne bi mogao da se održi sledeće godine zbog lokalnih izbora

Neizvesno održavanje popisa u Crnoj Gori u ovoj godini
Copyright Pixabay

Predlog nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori ostaje za četvrti kvartal 2021. godine, kako je to vlada prvobitno i planirala programom rada za ovu godinu, potvrđeno je podgoričkom Danu iz vlade.

To znači da apeli dela skupštinske većine, upućeni vladi, da se Predlog nacrta zakona o popisu stanovništva pomeri za drugi kvartal kako bi bili sigurni da neće opet doći do odlaganja, već da će sve biti spremno da se popis održi na jesen ove godine, nisu naišli na podršku izvršne vlasti.

Iz vlade su, piše podgorički dnevnik, ukazali na Program rada, po kome je zakon o popisu planiran za četvrti kvartal.

“Ovim zakonom odrediće se organi nadležni za definisanje sadržaja, periodike, dinamike, metoda, metodologije i drugih odluka sprovođenja popisa stanovništva”, piše u programu rada.

S obzirom na to da je do isteka drugog kvartala ostalo još svega desetak radnih dana, postavlja se logično pitanje da li će popisa uopšte biti ove godine. Sve to znajući da su naredne tri godine u Crnoj Gori izborne, podseća list.

Iz koalicije Demokratski front ranije su isticali da popis ne može i ne sme biti odložen za narednu godinu, već je potrebno da se ulože svi napori da bude održan kako je i dogovoreno na jesen ove godine, i to od 1. do 15. novembra.

Pri tom su optužili aktuelno rukovodstvo Monstata da sve čini kako do popisa ne bi došlo.

Po mišljenju DF-a, ako bi se popis stanovništva, domaćinstava i stanova pomerio za 2022. godinu, on ne bi mogao tada da se sprovede jer je to godina izbora (sprovode se lokalni izbori u 12 opština), a na osnovu standarda Evropske unije (EU) i Ujedinjenih nacija (UN), velika istraživanja kao popisi se ne sprovode u godini izbora.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike