Slovenci protestovali ispred Evropskog parlamenta protiv Janše: Ne poštuje demokratiju i vladavinu prava

06.07.2021

09:17

0

Autor: Nikola A.

Janša je prvog dana predsedavanja Slovenije Savetom EU izazvao skandal kritikujući socijaldemokrate na radnom sastanku s Evropskom komisijom u Brdu kod Kranja

Slovenci protestovali ispred Evropskog parlamenta protiv Janše: Ne poštuje demokratiju i vladavinu prava
Copyright Profimedia

Grupa Slovenaca protestovala je danas ispred zgrade Evropskog parlamenta protiv premijera Janeza Janše zahtevajući zaštitu vladavine prava u Sloveniji, koja je 1. jula preuzela predsedavanje Savetom Evrope.

– Počeli smo sa protestima nakon što je Janez Janša pokazao da ne poštuje demokratiju i vladavinu prava. On napada medije, na nevladine organizacije, na partnere… Trenutno je društveni dijalog mrtav u Sloveniji. Mi se protiv toga borimo. Evropski parlament je poslao jasan signal da Slovenija ne sme postati nova Mađarska i Poljska, koje krše vladavinu prava, rekla je neimenovana sagovornica zagrebačke N1 tv.

Dodala je da države koje ne poštuju evropske konvencije moraju biti sankcionisane.

Na pitanje kako gledaju na to što ih je policija rasterala, rekla je da u Strazburu, kao i LJubljani, “izgleda ne dozvoljavaju kritičku misao”.

Janša je, inače, prvog dana predsedavanja Slovenije Savetom EU izazvao skandal kritikujući socijaldemokrate na radnom sastanku s Evropskom komisijom u Brdu kod Kranja, nakon čega je potpredsednik Komisije Frans Timermans odbio da se fotografiše za zajednički portret.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike