Dodik o potezu Komšića i Džaferovića: Ispali su smešni pred svojim narodom i celim svetom

15.12.2020

15:50 >> 15:43

0

Autor: M. I.

Na diplomatski skanda su reagovali brojni zvaničnici Republike Srpske.

Dodik o potezu Komšića i Džaferovića: Ispali su smešni pred svojim narodom i celim svetom
Copyright Printscreen/Youtube, FACE HD TV

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su dvojica članova Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić nedolaskom na sastanak sa šefom diplomatije Ruske Federacije Sergejem Lavrovom i tim nedoraslim ponašanjem naneli štetu upravo onome za šta se formalno zalažu a to je BiH.

– Ono za šta bi meni trebalo nekoliko sati da ministru spoljnih poslova Ruske Federacije objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili da time omalovaže jednu svetsku velesilu ispali su smešni i pred svojim narodom i pred svetskom političkom scenom – istakao je Dodik.

Kako prenose Novosti, Dodik je rekao da “sve što su eventualno imali da primedbuju ruskom šefu duplomatije, dva člana Predsdništva mogli su da to učine direktno, na teritoriji koju smatraju svojom, ali nisu smeli i izabrali su da se sa svojom netrpeljivošću prema Rusiji obračunavaju navodnim argumentima, koji su drugo ime za diplomatskli skandal”.

Pročitajte još: Željko Komšić odbio sastanak sa Lavrovom!

– Sergej Lavrov odlično zna da Republika Srpska ima svoja zvanična obeležja koja koristi na osnovu ustava i zakona. Zbog čega bi ministar Lavrov problematizovao nešto što crpi uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu za čije poštovanje se zalaže Ruska Federacija, a na osnovu kojeg postoji i BiH. Ako je stav Ruske Federacije o neophodnosti gašenja institucije visokog predstavnika bio razlog za nedolazak članova Predsedništva, to je tek skandalozno”, naglasio je Dodik.

Na poslednji potez Komšića i Džaferovića, reagovali su i brojni drugi zvaničnici Republike Srpske.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović ocenio je da je današnjim neprisustvom dva člana Predsedništva BiH sastanku sa Lavrovom, u javnost poslata izuzetno loša poruka i da je reč o nezapamćenom izrazu nepoštovanja prema drugoj državi.

Borenović je rekao da od skandala koji su napravili Komšić i Džaferović štetu može imati samo BiH.

Pročitajte još: Završen sastanak Dodika i Lavrova: Nema promene Dejtona bez srpske saglasnosti, vreme je da visoki predstavnik ode

– Nedržavničkim, nediplomatskim i, na kraju, i nepristojnim potezom prema ministru inostranih poslova jedne od najvećih svetskih sila, Komšić i Džaferović su naštetili samo zemlji u kojoj su birani da je predstavljaju i zapravo su najviše rekli o samima sebi, svojim državničkim i političkim kapacitetima -istakao je Borenović.

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da su Džaferović i Komšić narušili diplomatska pravila i osnove civilizovanog ponašanja, ali i otvorili “pandorinu kutiju” i najavili novu krizu i napetost u BiH.

– Budući da sam sinoć u Istočnom Sarajevu prisustvovao razgovorima sa Lavrovom, mogu odgovorno reći da nijednom rečju ili postupkom nije iskazao bilo kakvo nepoštovanje BiH, naprotiv imao je vrlo izbalansiran stav, tako da alibi za ovakav skandal ne postoji i odraz je nekulture i u krajnjem slučaju neobjašnjive mržnje odnosno rusofobije – rekao je Stevandić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike