Jako nevreme opustošilo region: Rušena stabla, stradali i automobili, nepogode u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH

02.07.2024

11:35

0

Intenzivna kiša predviđa se i danas

Jako nevreme opustošilo region: Rušena stabla, stradali i automobili, nepogode u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH
Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ Marija Šestan

Jako nevreme pogodilo je juče i tokom noći ceo region pričinivši velike probleme u saobraćaju i materijalnu štetu.

Nevreme praćeno jakim vetrom i gradom, ponegde i veličine teniske loptice, koje je u protekla 24 sata zahvatilo delove Kozarske Dubice pričinilo je milionsku štetu. Uništene su velike poljoprivredne površine, lokalni putevi, pričinjena šteta na javnim i privatnim objektima i vozilima, a pojedini potrošači su ostali i bez struje.

Na većini putnih pravaca u BiH saobraćaj je otežan, a povećana je i opasnost od odrona na deonicima koje vode kroz useke. Uprava civilne zaštite Republike Srpske upozorava da zbog obilnih padavina u kratkom periodu danas može doći do intenzivnog porasta vodostaja.

TANJUG/ FOTO HINA/ Marija Šestan
 

 

Intenzivna kiša predviđa se i danas.

Olujno nevreme pogodilo je i Trebinje u BiH i prouzrokovalo veliku materijalnu štetu. Veliki broj stabala je srušen zbog jakog vetra, a oštećeni su i brojni automobili, prenosi RTRS.

U Hrvatskoj vetar čupao stabla

Jako olujno nevreme pogodilo je sinoć Hrvatsku, najviše Slavoniju i zagrebačko područje, a jak vetar, kiša praćena grmljavinom i grad stvorili su ogromne probleme u Sisku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Županji. U Zagrebu zbog oštećenja naponske mreže i pada stabala nisu vozili tramvaji, a delovi grada ostali su bez struje. Delovi grada su bili poplavljeni.

U Sisku je vetar lomio grane, a u Bošnjacima kod Županje padao je snažan grad nakon kojeg je nastala velika šteta na krovovima, fasadama i prozorima kuća. U Vinkovcima je vetar čupao stabla iz zemlje, a polomljena je i građevinska skela.

TANJUG/ FOTO HINA/ Tomislav Pavlek
 

 

Najveća materijalna šteta prouzrokovana nevremenom zabeležena je na području Vukovarsko-sremske županije, objavila je Uprava civilne zaštite.

Područje dubrovačkog primorja zahvatilo je rano jutros nevreme praćeno jakom kišom, a vatrogasci su imali niz intervencija na uklanjanju stabala, saniranju krovova i pružanju pomoć oko prevrnutih plovila.

U Sloveniji pokrenuta klizišta

I Sloveniju je u ponedeljak popodne zahvatilo snažno nevreme sa jakim pljuskovima, udarima vetra i gradom, a najviše štete bilo je u Dolenjskoj, gde je gust grad uništio useve, a jaki udari vetra oštetili i nosili krovove kuća. Jače oluje, praćene pljuskovima i jačim udarima vetra, formirale su se u okolini Postojne, Velikih Lašča i Mirne Peče. 

U poslepodnevnim satima najjače nevreme zahvatilo je okolinu Novog Mesta, kao i opštinu Bled, Radovljicu, Tržič, Škofje Loku, Kamniku, Grosuplje, Sevnicu. Grad je mnogim vlasnicima automobila oštetio šoferšajbne, a poljoprivrednicima useve u baštama i poljima. Obilne količine kiše pokrenule su klizišta, a jak vetar je rušio drveće, električne stubove i krovove stambenih, poslovnih i drugih objekata.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike