Gradonačelnik Šapić o nevremenu koje je pogodilo Beograd: Situacija se stabilizuje, gradske službe imale više od 250 intervencija (VIDEO)

02.07.2024

10:59 >> 11:14

0

Autor: 24sedam

Jako nevreme pogodilo je u jutarnjim časovima Beograd

Gradonačelnik Šapić o nevremenu koje je pogodilo Beograd: Situacija se stabilizuje, gradske službe imale više od 250 intervencija (VIDEO)
Copyright Tanjug

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas povodom nevremena koje je sinoć a i jutros zahvatilo prestonicu da su komunalna preduzeća širom grada imala više od 250 intervencija. 

- 1.500 radnika je na terenu. 15 linija javnog prevoza je bilo obustavljeno. Očekujemo da se u narednim satima sve stabilizuje - rekao je Šapič na konferenciji u Starom dvoru. 

Na sreću, kako je istakao gradonačelnik, nevreme nije dovelo do nekog tragičnog ishoda. 

- Moramo da prihvatimo nove vremenske okolnosti. Superćelijske oluje postaju naša realnost. Čak smo imali sreće u odnosu na region i svet. Zagreb je potpuno opustošilo. Količina padavina je bila oko 55 litara po kvadratu. Maksimum je nekih 60 litara. To je količina koja obično padne za mesec dana - rekao je Šapić.

Naveo je da postoje dva osnovna razloga zašto je došlo do ovakvih posledica nevremena u prestonici. 

- Postojali su nepročišćeni odvodi, što sada nije slučaj, a drugi je fi cevi koje ne mogu da prime toliko količinu padavina, što postoji i u bogatijim zemljama. Kada se desi oluja i nevreme, tada na šaht voda donose granje dok se fizički ne pomeri i tako se stvaraju velike količine vode. To su stvari kod kojih nema rešenja. Ima slučajeva gde smo pomogli da spasimo naše građane - rekao je gradonačelnik.

Šapić je naglasio da je 108 cisterni na terenu, 22 čistilice, 63 radnike čistoće, 1.500 radnika svih službi. 

 

  Tanjug

 

Naveo je da naša kanalizacija ne može da primi veću količinu kiše, kao i da je to problem i u daleko bogatijim sredinama i gradovima.

Dodaje da smo imali i čupanja stabala i oštećena vozila.

- Moramo da prihvatimo nove vremenske prilike. Treba da se prilagođavamo, da osiguravamo vozila. Hoću da se zahvalim našim službama, jutros smo od pet sati na ulici. Nadamo se da neće biti više padavina u ovakvoj količini, i da nećemo imati tragične slučajeve - istakao je Šapić.

Podsetimo, jako nevreme koje je jutros malo posle sedam časova pogodilo Beograd, napravilo je probleme i zastoje u saobraćaju, a pojedine ulice su zbog velike količine vode zatvorene.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike