Turistu ujela zmija u Ohridu, ali u bolnici nisu imali protivotrov: Hitno prebačen u drugi grad

12.06.2024

23:12

0

U bolnici u Ohridu kažu da su ostali bez seruma samo jedan dan pošto su ga potrošili na pacijente koje su ugrizle zmije

Turistu ujela zmija u Ohridu, ali u bolnici nisu imali protivotrov: Hitno prebačen u drugi grad
Ilustracija - Copyright Profimedia

Turistu iz Holandije u Ohridu je ujela zmija i hitno je prevezen u bolnicu u Debru, jer je ohridskoj bolnici ponestalo seruma.

- Vozilom Hitne pomoći medicinska sestra i lekar su dovezli pacijenta. Primio je serum i vratio se nazad u opštem dobrom stanju. Serum smo dobili nešto ranije. Svake godine imamo 7-8 pacijenata koje su ugrizle zmije - kaže Jetlum Pašoli, direktor Opšte bolnice Debar.

U bolnici u Ohridu kažu da su ostali bez seruma samo jedan dan pošto su ga potrošili na pacijente koje su ugrizle zmije. Pravdaju se da postupci isporuke nisu u njihovoj nadležnosti, pa su im juče isporučene nove količine.

"U poslednjih mesec dana dali smo tri seruma, poslednji pre dva dana. Odmah je sklopljen dogovor sa obližnjim bolnicama koje imaju serum, u slučaju nužde, za zbrinjavanje pacijenata. Iz tih razloga, pacijent iz Holandije je upućen u najbližu bolnicu i hitno zbrinut", navodi se u saopštenju Opšte bolnice u Ohridu.

Saopštenje Ministarstva zdravlja

U Ministarstvu zdravlja kažu da svaka javna zdravstvena ustanova obezbeđuje serume putem javnih nabavki i iz sopstvenog budžeta. Međutim, i pored toga, Ministarstvo zdravlja nabavlja minimalne neophodne rezervne količine seruma protiv zmijskog otrova, pa je tokom današnjeg dana izvršena isporuka svim zdravstvenim ustanovama u zemlji, saopštilo je ministarstvo.

Centar za krizni menadžment juče je upozorio na povećano prisustvo zmija, a ukoliko građani budu ugrizeni, treba odmah da potraže pomoć, jer je veoma važno, ako je zmija otrovna, što pre dobiti lekarsku pomoć.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike