Ne mogu mu dohakati: Nasamario pola Hrvatske, vara i dalje, osudili su ga čak 18 puta, ali do njega se - ne može!

03.06.2024

12:33

0

Autor: J. S. J.

Zanimljivo je da Križanac i dalje na teritoriji Hrvatske čini krivična dela i skuplja krivične prijave koje se pretaču u optužnice

Ne mogu mu dohakati: Nasamario pola Hrvatske, vara i dalje, osudili su ga čak 18 puta, ali do njega se - ne može!
Copyright Printscreen/Youtube/Oslobođenje

Begunac pred hrvatskim pravosuđem, dok se nalazi u Bosni, i dalje na daljinu skuplja krivične prijave, optužnice i presude u Hrvatskoj.

Stipi Križancu (45), rođenom prema podacima MUP-a u Austriji, a sa zadnjim prebivalištima na opštinama Vir i Vitez u BiH, dok mu je zvanično boravište nepoznato, hrvatsko pravosuđe može staviti "so na rep".

"Operiše" već 20 godina

Profimedia
 

 

Skoro 20 godina Križanca hrvatski građani, uglavnom penzioneri, krivčno prijavljuju, policija odradi svoj posao, te sva saznanja prosledi nadležnim tužilaštvima, koja potom uredno podižu optužnice koje, zatim, nadležni sudovi potvrđuju, pa Križanac biva o i osuđen. Dosad čak 18 puta pravosnažno zbog prevara i krađa.

I to mahom na bezuslovne zatvorske kazne, koje viši sudovi takođe potvrđuju. Potom sudije za izvršenje zatvorskih kazni, na čije stolove stižu pravosnažne presude protiv muljatora, stavljaju iste u proceduru i donose rešenje o upućivanju na odsluženje kazne u Centar za dijagnostiku u zatvor "Zagreb". Kako se kroz nekoliko meseci utvrdi da je Križanac i dalje nedostupan organima i da se nije pojavio zakazanog datuma u remetinečkoj ćeliji, sudovi su raspisivali međunarodne poternice, jer je očito da izdržavanje kazni izbegava. S obzirom na to da ni poternice nisu dale rezultate, sud je izdavao i Evropske naloge s jedinom merom – uhapsiti ga.

Nastupi zastarelost, i šta onda...

Ali uzaludan je, čini se, sav taj pravosudni angažman jer se točak (ne)pravde, nakon niza godina, po sili zakona zaustavlja opet na početku, te se donose nove odluke da je nastupila zastarelost prema kojoj više u zatvor, u pojedinom predmetu, Križanac ne mora. Poslednja takva odluka doneta je sredinom maja, prema kojoj je u zastaru otišlo 16 meseci dosuđenog zatvora, na koliko je  2014. godine pravosnažno osuđen u jednom slučaju zbog teške krađe.

A ono što je zanimljivo jeste to da Križanac i dalje na teritoriji Hrvatske čini krivična dela i skuplja krivične prijave koje se pretaču u optužnice. I sve to čini na daljinu i uz angažman pojedinaca koji prekasno shvate u šta su uleteli.

Poslednja optužnica

Pixabay
 

 

Poslednja u nizu optužnica koje Križancu prete je ona zbog prevare od lanjskog 27. aprila, kada je sa skrivenog broja telefona nazvao jednu Brođanku. Predstavio joj se, prema ustaljenom scenariju, kao policijski inspektor koji istražuje protivpravno postupanje radnika Privredne banke Zagreb, pa joj je kazao da iz banke podigne novac, te da ga stavi u kovertu po koju će doći dostavljač kojeg će on poslati. Gospođa mu je dala do znanja da sumnja u to što joj govori pa joj je zapovednim tonom zapretio da će joj na vrata poslati policajce da je uhapse jer odbija saradnju. Žena je na kraju otišla u banku i podigla 4.400 evra, pritom i ne sluteći da će bez tog novca trajno ostati.

Naime, Križanac joj je na adresu poslao taksistu R. R. kojem je predala kovertu i koju je on odmah dostavio na jednu benzinsku pumpu u Žepču u Bosnu i Hercegovinu.

- Na centralu naše taksi službe stigao je poziv i narudžba za prevoz koverte s novcima od Slavonskog Broda do Žepča. Prevoz je odradio R. R., koji je kovertu preuzeo od nepoznate ženske osobe i potom paket predao na dogovoreno mesto na benzinskoj pumpi u Žepču nepoznatoj muškoj osobi, staroj oko 50 godina, visine dva metra i težine oko 120 kilograma. I za tu uslugu mu je plaćeno 100 evra – rekao je vlasnik taksi službe K. K. A taj nepoznati "gorostas", prema opisu, nakon što su taksisti policajci pokazali fotografiju, bio je upravo Križanac.

Dosad je kroz počinjena krivična dela "zaradio" na stotine hiljada evra. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike