Dobrosavljević: Lokalni izbori u Budvi - prvi test za novu vladajuću većinu nakon parlamentarnih izbora

21.05.2024

12:28

0

Sve ukazuje da će vladajuća većina sa državnog nivoa obezbediti vlast i u ovoj opštini, sa neznatno izmenjenim rasporedom snaga

Dobrosavljević: Lokalni izbori u Budvi - prvi test za novu vladajuću većinu nakon parlamentarnih izbora
Vladimir Dobrosavljević - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević smatra da su prevremeni lokalni izbori u Budvi prva ozbiljna prilika da se proveri političko raspoloženje, makar jednog dela građana, nakon parlamentarnih izbora i formiranja nove vladajuće većine na državnom nivou.

„Budva je sredina u kojoj od 2016., nekada neprikosnovena DPS nije na vlasti, dakle znatno ranije nego što se to dogodilo na državnom nivou. S druge strane, činjenica je i da od tada, nijedan saziv lokalne skupštine nije funkcionisao puni mandat, pre svega zbog nesuglasica unutar vladajuće većine i nelojalnosti pojedinih odbornika političkim grupacijama zahvaljujući kojima su bili kandidovani i stekli mandate. Ipak, to za sada nije uticalo na građane Budve, u smislu nekog dramatičnog zaokreta izborne volje.“ - kaže Dobrosavljević.

Dodaje da prema internim saznanjima, tokom „sondiranja“ raspoloženja građana, ogromna je verovatnoća da se ni ovog puta neće mnogo toga promeniti.

„Sve ukazuje da će vladajuća većina sa državnog nivoa obezbediti vlast i u ovoj opštini, sa neznatno izmenjenim rasporedom snaga. Kako stvari stoje, lista Za budućnost Budve, čiji je nosilac liste Mladen Mikijelj, ima najveće šanse da predloži budućeg predsednika opštine, te da bude vodeća snaga naredne skupštinske većine. Deloje, na osnovu trenutnog raspoloženja birača, kako je najveća neizvesnost, hoće li za narednu vlast biti dovoljna samo koalicija ZBB i Pokreta Evropa sad!, ili će biti neophodna i podrška Demokrata CG. Takođe, biće interesantno, kako će se podela unutar PES, nastala odlaskom iz njihovih redova predsednika države, odraziti na njihovo potencijalno biračko telo, s obzirom, da im je ovo prvi samostalan nastup u ovoj sredini, ne računajući parlamentarne izbore. Isto tako, izbori u Budvi biće važan test za Demokrate CG, koji će pokazati da li su u kapacitetu da zaustave sada već kontinuiranu eroziju svojih glasača i stabilizuju svoj rejting. Izvesno je da će DPS, s obzirom na okolnosti koje im ne idu na ruku ostvariti zadovoljavajući rezultat, dok će sve ostale liste, morati da se zadovolje olimpijskom maksimom kako je važno učestvovati, a ne pobediti.“ – mišljenja je Dobrosavljević.

24sedam/Goran Sivački
 

Za njega je interesantno i da je, za razliku od nekih prethodnih kampanja, ova bila izrazito mirna i nekonfliktna, gde je akcenat bio stavljen na kvalitet ponuđenih programa i ličnostima kandidata, tačnije njihovom ugledu i profesionalnim kvalitetima.

„Primetno je da su gotovo sve liste izašle sa novim licima i nosiocima lista, čime se dodatno akcentuje prirodan proces stasavanja generacije budućih političkih lidera, a koji je već realizovan na rukovodećim pozicijama u nizu lokalnih samouprava, poput Nikšića, Berana, Mojkovca.“ – zaključuje Vladimir Dobrosavljević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike