DNP suspendovao podršku Vladi Crne Gore: Ovo su uslovi koje Spajić mora da ispuni

25.05.2024

13:08

0

Predsedništvo Demokratske narodne partije obaveštava javnost da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun, naglašavaju iz te stranke

DNP suspendovao podršku Vladi Crne Gore: Ovo su uslovi koje Spajić mora da ispuni
Milan Knežević - Copyright ATAImages/Milan Maričić

Predsedništvo DNP –a (Demokratska narodna partija) jednoglasno je donelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena više zahteva!

Preduslov da bi DNP uopšte razmatrala opciju dalje podrške Vladi Milojka Spajića je usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna.

U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute Rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške vladi.

- Predsedništvo DNP – a veruje da je premijeru Milojku Spajiću jasno da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove vlade u ovom formatu parlamentarne većine. 

Predsedništvo Demokratske narodne partije obaveštava javnost da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun, naglašavaju iz te stranke.

R.R./ATAImages
Milojko Spajič

 

Iz ovog dalje proizilazi da DNP neće delegirati ni potpredsednika vlade, ni ministra saobraćaja u vladu Milojka Spajića, a koji su bili utvrđeni da koalicionim Sporazumom pripadaju DNP – u.

Utvrđujući ovakav stav, Predsedništvo DNP – a zaključuje da bi ulaskom njenih predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Milojka Spajića za izglasavanje Rezolucije o Srebrenici i eliminisali bi svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog Sporazuma, što bi predstavljalo izdaju birača  koalicije ZBCG, jer bi se ispostavilo da su nas sve vreme interesovale ministarske i druge funkcije u vladi".

Predsedništvo Demokratske narodne partije najoštrije osuđuje odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN-a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

- Nelegitimna odluka vlade bez konsultacija sa koalicionim partnerima u potpunosti je protiv nacionalniih, državnih i političkih interesa Crne Gore.

Rezolucija o Srebrenici za koju je glasala Vlada Crne Gore u svojoj preambuli osnažuje Rezoluciju 819 Saveta bezbednosti UN – a od 16. aprila 1993. godine kojom se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mere i obaveza sprečavanja genocida uz pretnju dodatnim sankcijama.  Ovim činom glasanja Vlada Crne Gore je istovremeno proglasila genocidnim i preko 30 odsto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, istovremeno podstičući nacionalne tenzije i dodatne podele u crnogorskom društvu.“– smatraju iz DNP-a.

Takođe, naglašavaju da je ovim činom Vlada Crne Gore ozbiljno urušila koalicioni Sporazum u kojem precizno piše da će se buduća izvršna vlast i koalicioni partneri suzdržavati od svih tema koje idu u pravcu produbljivanja podela.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike