Sramno: Hrvatska uputila notu Crnoj Gori zbog najave rezolucije o Jasenovcu

15.05.2024

13:39

0

Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova ova informacija nije zvanično potvrđena

Sramno: Hrvatska uputila notu Crnoj Gori zbog najave rezolucije o Jasenovcu
Copyright Profimedia

Zagrebački mediji pišu da je Hrvatska danas uručila protestnu notu Crnoj Gori zbog izjave predsednika Skupštine Andrije Mandića da će politički predstavnici Srba predložiti rezoluciju o Jasenovcu.

Kako prenosi zagrebački Večernji list, nota "apostrofira neprimerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe", instrumentalizaciju Hrvatske za unutrašnju politiku u Crnoj Gori i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njen put prema Evropskoj uniji.

Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova ova informacija nije zvanično potvrđena, a Večernji podseća da je Hrvatska odmah, po početku inicijative u crnogorskom parlamentu, vlastima u Podgorici iznela svoje neslaganje, s napomenom da će pratiti stanje i zvanično reagovati. 

To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore te mu je uručena nota, piše list. 

U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o, kako se navodi, "Rezoluciji Generalne skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sećanja".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike