Advokat Duška Kneževića otkrio u kom slučaju ne bi bio izručen Crnoj Gori

13.05.2024

11:19

0

Edvard Ficdžerald je istakao da vlasnik Atlas grupe ima svoje pravo na slobodu

Advokat Duška Kneževića otkrio u kom slučaju ne bi bio izručen Crnoj Gori
Duško Knežević - Copyright Printscreen/Youtube/Happy

Edvard Ficdžerald, jedan od advokata vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića, nakon posete svom branjenika u pritvoru u Spužu je ocenio da je on veoma borbenog duha i da nije izgubio nadu, ali da je najvažnije da uz jemstvo bude pušten da se brani sa slobode.

Ficdžerald je istakao da Knežević nikada ne bi bio izručen Crnoj Gori da je sud u Londonu imao izjavu ministra pravde Andreje Milovića da vlasniku Atlas grupe u Crnoj Gori ne može biti garantovana bezbednost.  

- Da su to država, odnosno ministar pravde i oni koji tražili njegovo izručenje to jasno rekli engleskom sudu Knežević ne bi bio izručen - rekao je Ficdžerald koji smatra da je to bila greška engleskog suda, koji nije imao saznanja o tome koliko je situacija za njegovog klijenta u Crnoj Gori opasna.

Advokat ističe da je Knežević uz jemstvo bio na slobodi i u Ujedinjenom Kraljevstvu pre nego je izručen Crnoj Gori. Ukazuje da na umu treba imati da Knežević nema krivični dosje i da je Interpolova komisija za reviziju utvrdila da je krivično gonjenje protiv njega politički motivisano.  Kao četvrto, Ficdželard ukazuje da je Knežević sam želeo da se vrati u Crnu Goru da bi se suočio sa optužbama, ali mu sigurnost i bezbednost nisu mogle biti garantovane.

Za Ficdžeralda je potpuno neprihvatljivo da Knežević ostane u pritvoru jer, kako ističe, on ima svoje pravo na slobodu, a ako se nađe na slobodi, onda je na državi da nađe način da ga zaštiti od kriminalnih elemenata, zbog onoga što je do sada otkrio.

Printscreen/Novosti
 

- Država ima dužnost da mu ne uskrati slobodu kako bi ga zaštitila, već da ga pusti na slobodu i da se onda pobrine da se preduzmu mere sigurnosti kako bi ga zaštitila - rekao je Fidžerald za podgoričku A 1 tv.

Prema njegovim rečima, još su tri razloga zbog kojih Knežević ne bi trebalo da bude u pritvoru: da bi vodio svoj univerzitet i svoje poslovanje, da bi bio sa svojom porodicom i zbog arbitražng postupka u koji je u uključen a koji se vodi protiv Crne Gore i vlade.  

Na pitanje kakva će biti njegova reakcija ukoliko Knežević ne bude pušten da se brani sa slobode, i da li će nastaviti obraćanje evropskim institucijama u vezi sa pravima njegovog klijenta, Ficdžerald je odgovorio potvrdno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike