Siljanovska proglasila pobedu i poručila: Biću predsednik svih građana!

08.05.2024

23:13 >> 23:54

0

Istakla je da će njena vrata uvek biti otvorena za sve građane

Siljanovska proglasila pobedu i poručila: Biću predsednik svih građana!
Gordana Siljanovska Davkova - Copyright Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski)

Kandidat VMRO-DPMNE za predsednika Severne Makedonije u drugom krugu predsedničkih izbora Gordana Siljanovska Davkova proglasila je večeras pobedu i poručila da će biti predsednik svih građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

"Nijedan predsednik ne može da traži jedinstvo ako se drži samo partijskih principa", rekla je Siljanovska na konferenciji za novinare nakon što je Državna izborna komisija saopštila prve nepotpune rezultate u drugom krugu predsedničkih izbora.

Istakla je da će njena vrata uvek biti otvorena za sve građane i da će ispuniti sve obećano u predizbornoj kampanji, počev od narodnih kancelarija, preko obraćanja parlamentu, Sudskog saveta, Ustavnog suda i Saveta bezbednosti, a sve u skladu sa svojom strukom.

"Moramo da pokušamo da pomažemo jedni drugima, da počnemo da se razumemo, da ne posežemo za vetom, već da posegnemo za podrškom", rekla je Siljanovska Davkova.

Istakla je da njeni putevi prvo vode na Balkan, ali i da neće izostaviti ni Brisel.

Braniće, poručila je državne i nacionalne interese države.

Prema prvim i nepotpunim izbornim rezultatima za drugi krug predsedničkih izbora na osnovu gotovo 70 odsto obrađenih glasačkih listića Siljanovska Davkova je dobila podršku od 64,30 odsto biračkog tela, a njen protiv kandidat Stevo Pendarovski, koga podržava aktuelna vladajuća stranka SDSM-a je osvojio 29,57 odsto glasova biračkog tela.

Mickoski: Narod je uspeo, Makedonija je pobedila

Predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ocenio je istorijskom njihovu ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima i ubedljivu pobedu njihovog predsedničkog kandidata Gordane Siljanovske, poručivši da je, kako je rekao, ovo pobeda cele nacije.

„Mi smo uspeli, vi ste uspeli. Makedonija je pobedila. Istorijska pobeda naroda. Pobedila je Makedonija, koja pripada Makedoncima, Albancima, Turcima, Srbima, Vlasima, muslimanima, ateistima, ponosnim narodima. Vlada je pala, a za to ima razloga. Kriminal, korupcija, konfiskovana država, tenderi, nepotizam i još 100 drugih je razloga zbog kojih je država trpela. Narod je bio razočaran. Večeras su konačno poraženi“, rekao je Mickoski u sedištu stranke, gde je okupljen veliki broj njihovih pristalica.

Lider VMRO-DPMNE je rekao da SDSM i najuticajnija etničkih Albanaca DUI, koje je nazvao izdajnicima, konačno idu u opoziciju.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike