Advokat Duška Kneževića otkrio šta je prvi cilj odbrane: Zabrinuti smo...

03.05.2024

10:23

0

Najvažnija je bezbednost branjenika, rekao je jedan od njegovih advokata Tobi Kedman

Advokat Duška Kneževića otkrio šta je prvi cilj odbrane: Zabrinuti smo...
Copyright Printscreen/Youtube/Happy

Prvi cilj odbrane predsednika Atlas grupe Duška Kneževića je da se on brani sa slobode, izjavio je jedan od njegovih advokata Tobi Kedman i istakao da je sada najvažnija bezbednost njegovog branjenika jer, kako kaže, ako mu se nešto desi to će biti odgovornost Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

- Želimo da osiguramo da, dok se Knežević bori sa ovim optužbama u Crnoj Gori, njegova sigurnost bude adekvatno zaštićena i nadamo se da ćemo imati pravednu priliku da izložimo odbranu kojom osporavamo ono što se smatra prilično besmislenim optužbama - naveo je Kedman, preneo je portal podgoričke A plus tv.

Kedman, koji je specijalista za međunarodno pravo, kaže da ga zabrinjava što je Kneževiću potvrđen pritvor i što će u pritvoru biti tokom vikenda kad je vreme vaskršnjih praznika.  

- Naravno, zabrinuti smo zbog toga. Knežević bi trebalo da bude na slobodi uz jemstvo - rekao je Kedman.  

Zadovoljan je, ističe, što Knežević ima “odličan pravni tim koji radi s njim u Crnoj Gori”.  

- Tim će se prvo obratiti Višem sudu i zatražiti njegovo oslobađanje uz jemstvo. Što se tiče strategije, očigledno je da će to biti nešto o čemu ćemo morati da razgovaramo sa Kneževićem i njegovim pravnim zastupnicima iz Crne Gore i bavićemo se tim pitanjem u narednih nekoliko dana i nedelja. Ali, svakako smo već podneli zahtev Evropskom sudu za ljudska prava pre nego što je izdat nalog za njegovu ekstradiciju - rekao je Kedman. Taj proces će, ističe, biti nastavljen. 

- Takođe smo u kontaktu i razgovaramo sa Radnom grupom UN za arbitrarni pritvor, ako Kneževića i dalje zadrže dok proces traje. Takođe, razgovaramo sa nekoliko međunarodno priznatih grupa kako bismo osigurali da suđenje bude praćeno. Možemo biti zadovoljni da je proces transparentan i pravičan - kazao je Kedman.  

Printscreen/Novosti
 

Ipak, zabrinut je kaže i zbog celokupnog procesa budući da su optužnicu protiv Kneževića podigli bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i Saša Čađenović, jedan od njegovih zamenika.  

- Činjenica da je tužilac koji je podigao optužnicu i tražio ekstradiciju, uhapšen zbog optužbi za zloupotrebu položaja podriva legitimitet procesa. Svakako tvrdićemo da ovaj slučaj ne bi trebao da ide dalje zbog toga. I još jedna stvar koju bih želeo da pomenem: razočarani smo brzinom kojim je Kneževićev povratak u Crnu Goru, sproveden. Mi smo već bili u razgovorima da se dobrovoljno preda i, dobrovoljno vrati u Crnu Goru kako bi se suočio sa besmislenim optužbama - naveo je Kedman.

Podsetio je da je Knežević jasno poručio ranije da je “nevin i da želi da ospori optužbe”.

- Zabrinuti smo što je Knežević sada u pritvoru. Postoji stvaran rizik po njegovu ličnu sigurnost. Država Crna Gora Kneževiću sigurnost mora da osigura. Ako mu se bilo šta desi, to bi bila odgovornost države Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva - naveo je Kedman.  

On očekuje da crnogorski sistem obezbedi da Knežević ima pravično suđenje. U Kneževićevom advokatskom timu je Edvard Ficdžerald (Edward Fitzgreald), ekspert za krivicu i ekstradicije, koji zastupa i Džulijana Asanža, a među njegovim klijentima bili su i Silvijo Berluskoni i Boris Berezovski.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike