Duško Knežević otkriva tajnu Milovih miliona! Evo kako je Đukanović stekao bogatstvo!

04.09.2022

16:15

0

Knežević ističe da je kompanija “Kapital invest Podgorica” u trenutku podizanja kredita od 1.5 miliona evra kod Pireus banke SA London, 11. jula 2007. godine, bila u vlasništvu Đukanovića.

Duško Knežević otkriva tajnu Milovih miliona! Evo kako je Đukanović stekao bogatstvo!
Milo Đukanović - Copyright Milo Đukanović Antonio Ahel/ATAImages

Fingirana trgovina akcijama porodične Prve banke preko koje je Milo Đukanović ostvario ogromnu zaradu može se jednostavno razotkriti kroz kastodi račun u toj banci, tvrdi predsednik Atlas grupe Duško Knežević.

Glavni specijalni državni tužilac (GST) Vladimir Novović ponovo otvorio je slučaj povodom krivične prijave koju je MANS podneo još 4. februara 2019.

Knežević navodi da razotkrivanje tog, kako tvrdi, kriminalnog poduhvata, može da otrezni i crnogorsko društvo i međunarodnu zajednicu, ali i da se utvrdi kako je u tome, kao saučesnik, učestvovao i bivši GST Milivoje Katnić, pišu Vijesti.

Biznismen koji je u Londonu, a protiv kog je Katnić podigao više optužnica, optužuje bivšeg GST-a da je štitio Đukanovića odbijajući da preduzme bilo šta iz svoje nadležnosti.

Knežević ističe da je kompanija “Kapital invest Podgorica” u trenutku podizanja kredita od 1.5 miliona evra kod Pireus banke SA London, 11. jula 2007. godine, bila u vlasništvu Đukanovića.

Navodi da je SDT ranije imalo to saznanje, “ali je petljalo i na kraju odbacilo prijavu”.

”Đukanović je na premijerskom satu 21. novembra 2013. godine... na poslaničko pitanje na osnovu kakvog obezbeđenja je dobio kredit, decidirano odgovorio: ‘Ja sam u svetu bar toliko poznat, imam neko ime, kredit sam dobio na osnovu imena i ugleda koji uživam i nije mi bilo potrebno drugo obezbeđenje’. Time je Đukanović napravio fatalnu grešku… Naravno da nigde u prosvećenom svetu banka nikome ne odobrava kredit na ugled, a kamoli banka u Londonu da mu tek tako odobri kredit od 1.5 miliona evra... Ti pokušaji zataškavanja su ogolili njegovu direktnu umešanost”, saopštio je Knežević.

Kaže i da je Uprava za sprečavanje pranja novca (USPN) zvaničnim saopštenjem 19. avgusta 2007. godine, u pokušaju da obezbedi legitimitet Đukanovićevoj sumnjivoj transakciji, iznela podatak da novac “koji je kompanija Kapital invest upotrebila za kupovinu oko sedam odsto akcija Prve banke Crne Gore potiče iz kredita i apsolutno je regularan”.

”Apsurdno je objašnjenje da su pretragom izvršenom po ubrzanoj proceduri, službenici USPN ‘neposredno utvrdili’ da je kompanija Kapital invest, čiji je osnivač predsednik DPS-a Milo Đukanović, ‘na računu kod svoje poslovne banke u Podgorici, imala priliv novca u iznosu od 1,5 miliona evra od jedne poslovne banke iz Londona’. Istina je, ipak, samo jedna, jasna i logična, o čemu sam govorio još 29. januara 2019. godine.

Đukanović je dobio kredit posredstvom moje kompanije Comsel Limited sa Kipra, uz garancije njegovih kompanjona Dušana Bana i Željka Mihailovića iz Podgorice. Moja kompanija je, 12. juna 2007. godine, sa Banom i Mihailovićem zaključila ugovor o investiranju. Po tom ugovoru oni su na račun moje kompanije u Laiki banci Kipar uplatili 1,5 miliona evra, a potom dali nalog i instrukcije da taj iznos prenesem na Pireus banku u Londonu. Svrha je bila obezbeđenje Đukanovićevog kredita, što se nesporno i ispostavilo. Transfer u banku u Londonu se poklapa s datumom kad je Đukanovićeva kompanija Kapital invest dobila kredit kod Pireus banke, 11. jula 2007. godine”, kaže Knežević.

Navodi da je Đukanović novac iz kredita iskoristio tako što je fingirao trgovinu akcijama “porodične Prve banke” (u većinskom vlasništvu njegovog brata (Aca Đukanovića), da bi te akcije nakon godinu dana trgovinom preko kastodi računa prodao po višestruko višoj ceni i tako stekao zaradu od pet do šest miliona evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike