Građani se okupili na Ilidži: "Ako se ovaj slučaj ne reši imaćete novog Dženana i novog Davida"

27.07.2021

21:00

0

Autor: A.S.

Porodica i dalje traži istinu i rešenje slučaja saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubio Dženan Memić

Građani se okupili na Ilidži: "Ako se ovaj slučaj ne reši imaćete novog Dženana i novog Davida"
Copyright Sarajevo, Foto: Profimedia

Vrhovni sud bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) 27. jula je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović u predmetu stradalog mladića Dženana Memića iz Sarajeva.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS), jednog od deset kantona FBiH, optužilo je oca i sina Seferović za smrt Memića, a Vrhovni sud FBiH je prethodno dva puta u ovom slučaju doneo oslobađajuću presudu, navodeći kako Tužilaštvo KS nije dokazalo van razumne sumnje da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći za koju se sumnjiče Seferovići.

Pročitajte još:

Slučaj Memić već četiri godine izaziva kontroverze u bosanskohercegovačkoj javnosti.

U slučaju “Memić” Tužilaštvo BiH, koje od avgusta 2019. godine vodi istragu, podiglo je optužnicu 9. jula protiv pet osoba zbog organizovanog kriminala i sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Optužnica je podignuta protiv Alise Ramić, Dženanove bivše devojke, koja je s njim bila u momentu stradanja, njenog oca Zijada Mutapa, bivšeg načelnika za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i recepcionera hotela Kristal Muamera Ožegovića.

Oni se terete da su od 8. februara 2016. godine pristupili skupini za organizovani kriminal, koju su formirali Zijad Mutap i drugi, radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Memić zadobio povrede opasne po život.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo KS okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila da je on ubijen. Preminuo je 15. februara 2016. godine.

U međuvremenu, tokom večeri, veliki broj građana okupio se u Velikoj aleji na Ilidži povodom oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću, koji su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je u februaru 2016. godine stradao Dženan Memić.

Na skupu se, između ostalih, obratio i otac tragično stradalog Dženana, Muriz Memić, prenosi Srpskainfo.

– Danas je neki advokat bacio državu na kolena. Vazda su govorili ‘vratiće se Valter’ i mislim da se vratio. Najbolje što smo naučili od Ifeta (Ferageta op. a.) je da sve pišemo. Jer, kako nam je rekao, ‘pišite sve, jer što je zapisano ostaje, a izrečeno se zaboravlja’. Pripremamo nove proteste, napali su glavnu državnu tužiteljku, na ženu koja je pokušala nešto uraditi – rekao je Memić.

Dodao je da ga je najviše zabolelo to što je Zijad rekao “uginuo mu je Dženan, uskoro će i Arijana”.

– Ako ovo država ne završi ja ću ovo završiti – kategoričan je Memić.

Govorio je i advokat porodice Memić, Ifet Feraget koji je rekao da njemu advokatska licenca ništa ne znači u državi koja nije pravna država, a prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina to nije.

Pročitajte još:

– Još jednom molim Zijada da ne uzima pravdu u svoje ruke. Na njegovom mestu, ja za sebe ne bih bio siguran. Nemojte vezati slučaj Memić za bilo kojeg tužioca. Ako građani odustanu Muriz i ja nećemo moći dalje sami. Samo uz podršku svih vas možemo uspeti. Ni jedan slučaj, ni Memić ni Dragičević ne sadrže ni trunku istine, sve je lažirano. Zato sam i prihvatio ovaj slučaj, da istražim pokušaj privatizovanja države. Ako se ovaj slučaj ne reši imaćete novog Dženana i novog Davida za godinu, dve, pet… – rekao je Feraget na skupu, piše Klix.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike