Hrvati odlučili: Evo koji motivi će se naći na kovanicama!

28.07.2021

15:56 >> 17:01

0

Autor: M. J.

Odlučeno je na sastanku Nacionalnog veća za uvođenje evra u Hrvatsku

Hrvati odlučili: Evo koji motivi će se naći na kovanicama!
Pixabay

Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga će biti “šahovnica”, mapa Hrvatske će biti na novčiću od dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednog centa.

To je odlučeno na sastanku Nacionalnog veća za uvođenje evra u Hrvatsku, prenosi index.hr.

Pročitajte još

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić je, komentarišući uticaj koji će uvođenje evra imati na cene i plate, rekao da se do sada pokazalo da je u svim zemljama nakon uvođenja evra “standard porastao, odnosno, da su plate rasle brže nego cene”.

– Nema nikakvog razloga da se ne očekuje, ako je u svim članicama bilo tako, da tako ne bude i u Hrvatskoj –  rekao  je on.

Naveo je da će prosečna plata će rasti u zavisnosti od produktivnosti i uspeha ekonomija, a da bi se dala ocena o rastu zarada potrebno je, po njegovom mišljenju, da prođe pet godina od uvođenja evra.

Očekuje da će s uvođenjem evra doći i do porasta cena, a kako bi se to kontrolisalo biće uspostavljeni određeni mehanizmi.

– Prvenstveno transparentnost. Ono što će se zahtevati je da svi objavljuju cene i u kunama i u evrima šest meseci pre uvođenja i nakon uvođenja evra… što će pomoći ljudima da vide transparentno cene i da u trenutku same konverzije koja će biti 1:1 neko ne iskoristi taj trenutak da promeni cene –  izjavio je Vujčić.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam