Krenula hajka: Ćamil Duraković podneo prijavu protiv Srbina zbog negiranja genocida! Dodik se sam prijavio

01.08.2021

05:44 >> 08:41

0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana

Krenula hajka: Ćamil Duraković podneo prijavu protiv Srbina zbog negiranja genocida! Dodik se sam prijavio
Copyright ćamil Duraković, printscreen/youtube

Predsednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podneo krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a zbog negiranja navodnog genocida u Srebrenici.

Pročitajte još

Ćamil Duraković je dokument koji je poslao Tužilaštvu objavio na Fejsbuku napisavši da je ovo njegova prva krivična prijava zbog negiranja izmišljenog genocida u Srebrenici.

Meta Durakovića je Branimir Đuričić, novinar RTRS-a i predstavnik udruženja novinara iz Republike Srpske koji je otvoreno razbijao manipulaciju brojem žrtava u Srebrenici.

Tužilaštvo BiH već je formiralo nekoliko predmeta za negiranje izmišljenog genocida na osnovu prijava građana.

Visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo je izmene Krivičnog zakona BiH prema kojim je za negiranje nepostojećeg genocida i raznih zločina sa prostora Bosne i Hercegovine moguće dobiti od tri meseca do pet godina zatvora.

Dodik se sam prijavio

Milorad Dodik, Tanjug/Dragan Kujundžić

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u sredu se sam prijavio Tužilaštvu BiH i rekao da je to uradio da tako rastereti muslimane koji bi mogli biti izloženi pritisku i zahtevima svojih političkih vođa.

On je za Srnu rekao da su kod tih vođa prema Srbima prisutna usijana osećanja i mrzotvorni stavovi da protiv njega podnesu krivičnu prijavu, prenele su Nezavisne novine.

-Da ne bi bilo pregrejanih emocija i niskih strasti iz sarajevske zagušljive političke kuhinje u kojoj se prema Srbima svakodnevno proizvodi mržnja, odlučio sam da se sam prijavim- pojasnio je Dodik.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana.

Kako je ranije danas iz Tužilaštva BiH potvrđeno za Dnevni avaz, ova pravosudna institucija, a nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko u petak nametnuo odluku o izmenama Krivičnog zakona u BiH, već je primila prijave od nekoliko građana.

“Tako da su neki predmeti već formirani”, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva za Avaz.

Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca od danas je kažnjivo u Bosni i Hercegovini.

To znači da su nove odredbe Krivičnog zakona BiH, koje podrazumevaju i zatvorske kazne, danas stupile na snagu.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike