Maksim je došao iz Rusije i bavi se industrijskim alpinizmom: Ovaj težak i rizičan posao retko ko hoće da radi (FOTO)

01.03.2024

10:32

0

Zbog ogromnih rizika s kojima se suoačavaju neophodno je striktno poštovanje pravila i neodstupanje od strogih propisa zaštite na radu

Maksim je došao iz Rusije i bavi se industrijskim alpinizmom: Ovaj težak i rizičan posao retko ko hoće da radi (FOTO)
Copyright RINA

Sigurno ste bar jednom prošli pored neke višespratnice i sa dozom straha, ali i sa divljenjem, pogledali u radnike koji pričvršćeni samo za užad na ogromnoj visini obavljaju svoj posao. Mora neko i to da radi, a svi koji se odluče da na ovakav način zarade platu moraju proći rigorozne obuke.

Oni stižu tamo gde ne mogu da se postave skele, niti da priđe mehanizacija. Oni su visinski radnici, stručno nazvani industrijski alpinisti, spremni i spretni da završe ono što drugi zbog otežanog položaja građevinskog objekta ne mogu. Nije slučajno da ih mnogi nazivaju modernim spajdermenima. Jedan od njih je i Rus Maksim Ćevotarev, koji je nakon razrađenog posla u svojoj zemlji, svoju šansu video u preseljenju u Budvu.

- U Rusiji smo radili na zgradama visokim i preko 30 spratova, i zato nemamo nikakav strah. Ovde takvih zgrada nema, ali da li ste na visini od pet ili 15 metara, sasvim je svejedno. Za nekoga ko nije siguran u sebe, i visina od tri metra može biti opasna - rekao je vlasnik firme za industrijski aplinizam Maksim Ćevotarev.

RINA
 

Međutim, osim što na užadima vise sa ogromne visine, industrijski alpinisti moraju da imaju i nekoliko zanata u rukama, da znaju da namontiraju ono što je potrebno, okreče i očiste ili urade fasadu.

- Čovek koji radi ovakav posao, osim fizičke spretnosti treba da ima strah od visine, jer tada poštuje taj strah i mnogo je oprezniji. Ako se baš ničega ne plašite, tada najčešće dolazi do greške, a u ovom poslu mi nemamo mogućnosti na dve greške. Planinarenje jeste dobar preduslov, ali nije neophodan. Ukoliko neko želi da bude visinski radnik, važno je da je voljan da uči kako da savlada sve prepreke, jer se na ovom poslu susrećete sa dosta razika. Niko vam neće platiti za nedovršen posao. Ako ste došli i samo visite na užetu to ništa ne znači, već jedino onda kad je sve završeno - kaže Maksim.

Dodaje da je upravo zbog ogromnih rizika s kojima se suoačavaju neophodno striktno poštovanje pravila i neodstupanje od strogih propisa zaštite na radu.

- Iako mnogima deluje zastrašujuće, kad se savladaju svi koraci onda ovaj posao postaje rutinski. Imate pravila koja morate poštovati i sve prolazi kako treba, kao kad savladate vožnju automobila - kaže ovaj visinski radnik iz Rusije.

Njegov tim iza sebe ima stotine uspešno obavljenih poslova, a kako je potražnja velika, a ponuda na tržištu rada kad je u pitanju industrijski alpinizam mala, imaju pune ruke posla.

- Oni koji iz ovog dela Balkana žele da se bave ovim poslom obuku mahom završavaju u Beogradu. Ona ne traje dugo, ali je jako zahtevna. A kad krenete na teren prvih par meseci obavezno se ide sa starijim i iskusnijim kolegom, koji vam čuva život u tim prvim danima. Uglavnom ih uče kako u praksi da koriste opremu za visinske radove, kako se stavlja konopac i vezuješ čvor, što je bitno na tom poslu. A najvažnije je da se ispravno odredi procena rizika na objektu na kojem radiš - ističe Maksim.

Kako kaže za kraj, iako ih danas mnogi gledaju s nevericom, visinski radnici ubrzo će postati deo naše svakodnevice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike