I Crnogorci konja za trku imaju: Lansiraju satelit u svemir u decembru

27.02.2024

11:37

0

Luča će biti lansirana u decembru mesecu sa kosmodroma u mestu Vostočni u Rusiji

I Crnogorci konja za trku imaju: Lansiraju satelit u svemir u decembru
Copyright RINA/ Montenegro Space Research

Mladi i talentovani inovatori iz Podgorice su među prvima u regionu osmislili satelit koji će poleteti u svemir, a kom su dali ime "Luča". Okupljeni u organizaciji Montenegro Space Research mladi inovatori su uspešno prevazišli sve prepreke i sada su u toku finalni radovi kako bi sve bilo spremno za prvi let.

- Luča će biti lansirana u decembru mesecu sa kosmodroma u mestu Vostočni u Rusiji. Raketa koja će biti lansirana biće Sojusa, koja predstavlja jednu od najboljih raketa koju koriste i Amerikanci i Rusi. U 90 procenata Luča je završena, tj tehnički deo, a sada joj sledi veliki broj testova, jer je ova industrija i te kako skupa i zahtevna. Podrazumeva najveći mogući stepen kvaliteta, a svi ovi testovi kojima podleže Luča su veoma komplikovani. To su testovi na vibracije, zvuke, kao i tehnički testovi tipa funkcionalnost solarne baterije, potrošnja energije i tome slično - kazao je za RINU Nikola Perović iz "Montengo Space Research."

RINA/ Montenegro Space Research
 

Za satelit Luča mladi tim inovatora dobio je finansijku podršku od Vlade Crne Gore i bivšeg premijera Dritana Abazovića. Plan je da Luča ostane u orbiti tri godine, a za sve to vreme prikupiće izuzetno važne informacije.

- Podaci koje Luča prikupi biće dostupni čitavom svetu, zato što je u planu da koristimo radio amaterske frekfencije. "Luča" može biti od pomoći u radio komunikacijama, tj njena uloga može biti zanimljiva radio amaterima iz Crne Gore i cijelog svijeta.Luča u sebi sadrši kameru visoke rezolicije i jedan senzor koji je razvijen na moskovskom univerzitetu, a on je namenjen za partikularne čestice, tj čestice koje se oslobadjaju tokom sunčevih oluja. Sami naziv Luča znači Futon, i njen zadatak je da uzučava svetlost, kaže Nikola.

RINA/ Montenegro Space Research
 

 

Satelit malih dimnezija

Satelit Luča je malih dimenzija, ali je od velikog značaja je za Crnu Goru. Luča predstavlja veliki korak napred za Crnu Goru u oblasti svemirske tehnologije i istraživanja.

- Ovaj projekat je veliki iskorak za naučnu zajednicu Crne Gore. Naučna zajednica Crne Gore će imati priliku da sarađuje na svemirskim istraživanjima i da stekne dragoceno iskustvo u oblasti svemirskih tehnologija. Ovo može podstaći razvoj naučnih kapaciteta unutar zemlje. Za obične građane Crne Gore, Luča će biti izvor nacionalnog ponosa i inspiracije za mlade ljude da se zainteresuju za nauku, tehnologiju i svemirska istraživanja. Takođe, ovaj projekat može doprinijeti podizanju svijesti o važnosti investiranja u nauku i tehnologiju, zaključuje ovaj mladi inovator.

Mladi naučnici kako kažu na ovome definitivno neće stati, pa nas iz svemirska crnogorske radionice očekuje još inovativnih dela.

I beogradska Astronomska opservatorija hvata korak sa svetom na polju kosmičkih istraživanja. Formiranjem dve nove naučnoistraživačke jedinice otvoren je put za konstrukciju malog satelita (cube sat), koji bi trebalo da bude lansiran 2025. godine. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike