Jezivo: Katolički sveštenik zlostavljao časne sestre - intimnim odnosima utroje imitirao sveto trojstvo!

21.02.2024

18:27

0

Optužbe su pre nekoliko meseci iznele anonimno, ali sada su odlučile da progovore javno, imenom i prezimenom

Jezivo: Katolički sveštenik zlostavljao časne sestre - intimnim odnosima utroje imitirao sveto trojstvo!
Katolički sveštenik/Ilustracija - Copyright Pixabay

Mirjam Kovač i Gloria Branćiani, bivše članice Zajednice Loyola, tvrde da su žrtve predatorskog bivšeg isusovca Marka Ivana Rupnika, javlja 24sata.hr. One su se danas prvi put pojavile u javnosti na konferenciji za novinare u Rimu.

- Upoznale smo se u zajednici, sve smo bile mlade devojke, pune ideala, ali su ti ideali, zajedno sa našom obukom poslušnosti, iskorišćavani za razne vrste zlostavljanja; svesti, moći, duhovne, psihičke, fizičke i mnogo puta čak i seksualne - rekla je u prvom javnom obraćanju Mirjam Kovač, jedna od mnogih časnih sestara koje tvrde da ih je godinama zlostavljao bivši isusovac Marko Rupnik.

Optužbe su pre nekoliko meseci iznele anonimno, ali sada su odlučile da progovore javno, imenom i prezimenom, na petu godišnjicu samita o zlostavljanju dece koji je sazvao sam papa Franja, jer nisu zadovoljne načinom na koji Vatikan rešava "slučaj Rupnik".

Profimedia
 

Družba Isusova objavila je, inače, još 15. juna 2023. saopštenje u kom navodi da je umetnik Marko Ivan Rupnik smenjen dekretom "zbog tvrdoglavog odbijanja održavanja zaveta poslušnosti". Do javnih optužbi za zlostavljanje Rupnik je uredio više od dvesta liturgijskih prostora širom sveta, uključujući Lurds, Fatimu i Vatikan, ali i novu solinsku baziliku, te je osmislio i Križni put u crkvi Svete Marije Kraljice Mira u Sisku. T

Tamošnji biskup Vlado Košić dao je da se iskleše prema Rupnikovim nacrtima.

Nakon što se saznalo da će Rupnik biti premešten u slovensku koparsku biskupiju, papa Franjo je u oktobru najavio novu istragu. Nekoliko je žena tad anonimno optužilo sveštenika i umetnika da je iskoristio svoj autoritet i seksualno ih zlostavljao. Optužen je da je dve časne sestre pokušao da nagovori na seks utroje, upoređujući ga sa Svetim Trojstvom. Jedna ga časna optužuje da joj je slomio prst i pritom rekao da je to učinio iz ljubavi, dodavši: "Sada imate večni pečat Družbe Isusove".

Mirjam Kovač i Gloria Branćiani, prva Slovenka a druga Italijanka, bivše su članice Zajednice Ignazio di Loyola i ispričale su danas u Rimu svoju priču.

Kao mlada studentkinja medicine u Rimu, Gloria je, kaže, upoznala Rupnika koji je već tada smatran duhovnim ocem.

- U početku sam se osećala dezorijentisano, zbunjeno jer je Rupnik ušao u moj duhovni svet, iskrivivši i moj odnos s Gospodom, ušao je s autoritetom duhovnika, ispovednika i kao garant harizme svete zajednice koja se rađa - počela je priču Gloria, kako prenose talijanski mediji, pa nastavila:

Foto: Pixabay
 

- Imala sam 21 godinu i bila sam vrlo naivna (...) Rupnik je u stanju da manipuliše mnogim ljudima oko sebe stvarajući vrlo veliku mrežu. Zajednicu Ignazio di Loyola napustila sam 1993. Pobegla sam zbog dubokog osećaja teskobe koji sam osećala. Nisam više želela da osećam bol i osćaj gubitka identiteta. Zlostavljane smo fizički, psihički i seksualno. To su tri aspekta zloupotrebe savesti, intimnog prostora u kojem nastaje naš svet. Zlostavljanje u ovom prostoru je porazno. Rupnik je ušao u moj duhovni svet i izobličio moj odnos s Gospodom. Tražim istinu i pravdu, bez lične osvete. Oprostila sam sebi i oprostila sam Rupniku. Ali insistiram na transparentnosti i javnom priznanju svog zla koje smo pretrpeli u zajednici Ignacija Lojolskog, čiji smo bile deo.

- Želja nam je da se prizna istina, nepravda koju smo pretrpeli. Nas je mnogo, ali od nas traže ćutanje, da nestanemo na neki način, diskredituju nas i to više nije prihvatljivo. U Zajednici je godinama zlostavljano dvadesetak redovnica od ukupno 40 članica - rekla je Gloria Branćiani.

- Za nasilje nad časnim sestrama nema cenzusa - rekla je advokatica Laura Sgro:

- Žrtve ne smeju da izgube veru u pravdu, ne smeju da izgube nadu da će pronaći istinu i ne smeju se ograničiti na to da odu da mole biskupa ili poglavara za pomoć. Moraju otići i to prijaviti državnim telima. Idite u policiju! Idite kod advokata, idite u tužilaštvo, jer ko god učini ono što su uradili Gloriji, mora ići u zatvor. Mora otići tamo. Dakle, morate imati hrabrosti prijaviti. Ovaj veo mora apsolutno biti pocepan - rekla je advokatica.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike