Otkriven izvor nesnosnog smrada u Zagrebu: Evo ko je krivac, protiv odgovornih biće pokrenut postupak

21.02.2024

09:59

0

Analiza otpadnih voda potvrdila zagađenost organskim otpadima

Otkriven izvor nesnosnog smrada u Zagrebu: Evo ko je krivac, protiv odgovornih biće pokrenut postupak
Copyright Profimedia

Nakon duže od dve sedmice nadležna inspekcija utvrdila je da je Institut "Ruđer Bošković" odgovoran za širenje nesnosnog smrada u zagrebačkom kvartu Srebrnjak.

To je, prenose mediji, potvrđeno iz Državnog inspektorata nakon analize otpadnih voda koja je potvrdila zagađenost organskim otpadima, pa će protiv odgovorne pravne osobe biti pokrenut postupak.

Iz Instituta "Ruđer Bošković" saopšteno je da za sada nije utvrđeno kako je došlo zagađenja na oknu Zeleni do, koji se nalazi u nepristupačnom delu tog objekta, u zoni građevinskih radova, gde su na javnom odvodu spojeni i spoljni korisnici.

"Tačkasto zagađenje je u najkraćem mogućem roku sanirano ispiranjem kanalizacijskog sistema i ne postoji opasnost za ljude i okoline, navodi se u saopštenju Instituta.

Analizom uzoraka je, kažu, pronađena smesa hemikalija koje se ne mogu pojedinačno nabaviti u maloprodaji, ali se uobičajeno nalaze u naftnim derivatima kao što su dizel gorivo, benzin i razređivač. 

Kako prenose hrvatski mediji, građani pripremaju pravne korake da bi zaštitili sebe i svoju bezbednost, jer se, kažu, u poslednje vreme ne osećaju mirno, stalno moraju da vetre kuću i ne znaju kada će se incident ponoviti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike