Turisti iz Nemačke se zarazili parazitom u Hrvatskoj: Sumnja se da su ga "pokupili" u bazenu, a ovo su simptomi koje su imali

28.01.2024

18:36

0

Nemačka i Engleska upozoravaju svoje građane da budu oprezni prilikom putovanja u ovu zemlju

Turisti iz Nemačke se zarazili parazitom u Hrvatskoj: Sumnja se da su ga "pokupili" u bazenu, a ovo su simptomi koje su imali
croatia-1473277_1920 - Copyright Pixabay

Nemačka i Engleska pozvale su svoje građane na povećani oprez prilikom putovanja u Hrvatsku, nakon što je laboratorijski potvrđeno da se najmanje 23 nemačkih turista koji su boravili u istarskim kampovima u oktobru zarazilo parazitom koji izaziva gastroenterološke probleme, poput grčeva, povraćanja, dijareje, mučnine i temperature, piše "Večernji list".

Dodaje se da su informaciju o pojavi bolesti sada javno objavili epidemiolozi iz nemačkog Hajdelberškog instituta za svetsko zdravlje, što je izazvalo veliko interesovanje u državama iz kojih dolaze turisti u Hrvatsku.

Kod svih obolelih, grupisanih u "klaster", potvrđena je kriptosporidioza, crevna infekcija uzrokovana parazitom kriptosporidijum, koji je vrlo otporan, što olakšava sposobnost širenja i izazivanja bolesti.

Profimedia
 

Kako piše hrvatski list, ono što je izazvalo alarm je činjenica da - iako se može pronaći u kontaminiranoj hrani, posebno vodi, a tu su bazeni posebno apostrofirani - prethodnih pet godina laboratorijski nije bio potvrđen ni jedan jedini slučaj, kažu epidemiolozi s Hajdelberškog instituta za svetsko zdravlje.

Prosečna starost obolelih je osam godina, a bolest je zabeležena kod osoba od jedne do 48 godina, i jednako je zastupljena kod žena i muškaraca.

Informacije o mestima potencijalne izloženosti u Hrvatskoj bile su dostupne za 21 od 23 slučaja: boravili su u 10 različitih kamping naselja, od kojih se devet nalazi u Istri. 

Pexels
 

Nemačke zdravstvene vlasti sastavile su upitnik za sve slučajeve, ali su dobili odgovore za njih 15. Od tog broja, 14 turista otkazalo je planirane aktivnosti zbog bolesti, isto toliko je reklo da su se kupali u bazenima u kampovima.

Pronađen je samo jedan slučaj bolesti kod osobe koja se nije kupala u bazenu, ali ona je imala blizak kontakt sa osobom koja je imala simptome.

Tako se sumnja na glavnog "krivca"  svela na - bazen.

- Istovremeno smo otkrili da je udeo slučajeva u Nemačkoj sa istorijom putovanja u Hrvatsku znatno porastao 2023. godine. S obzirom na to da je većina slučajeva sa prijavljenom potencijalnom izloženošću u Hrvatskoj boravila u kampovima koji se nalaze u neposrednoj blizini manje od 15 kilometara u Istri, ovi podaci sugerišu prenos kriptosporidijuma u Istri tokom leta 2023. godine - istakli su Nemci.

Oni su naveli da su u komunikaciji sa stručnjacima za javno zdravstvo u nekim od susednih zemalja Nemačke saznali za tri dodatna slučaja kriptosporidioze prijavljena u Luksemburgu, koji su takođe putovali u Hrvatsku. 

- Jedan od luksemburških slučajeva takođe je boravio u kampu, a jedan slučaj u neposrednoj blizini, dok treći nije dao podatke o kampu - poručili su iz Nemačke, ali i dodali da je porast broja infekcija ove godine, generalno, zabeležen i u Nemačkoj i drugim državama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike