Pronađena trojica nestalih dečaka u Hrvatskoj! Obustavljena potraga, jedan pronađen u Rijeci, za drugu dvojicu nisu poznati detalji

11.01.2024

21:34

0

Policija je raspisala potragu za dečacima, te se ispostavilo da su neki od njih odlučili da produže zimske praznike i ne vrate se u dom

Pronađena trojica nestalih dečaka u Hrvatskoj! Obustavljena potraga, jedan pronađen u Rijeci, za drugu dvojicu nisu poznati detalji
Nestali dečaci iz Hrvatske - Copyright MUP Hrvatske

Hrvatska je obustavila potragu za trojicom dečaka, koji su nestali tokom praznika. Dečaci su se našli u nacionalnoj evidenciji nestalih osoba u razmaku od nekoliko dana. Aktiviran je sistem za potragu, tražila se pomoć, ali potraga je ipak imala srećan kraj. Dečaci su pronađeni živi i zdravi, piše Dnevnik.

Za jednog od dečaka se zna da je pronađen u Rijeci, za drugu dvojicu nije poznato kad, kako i gde su pronađeni. Policija je raspisala potragu za dečacima, te se ispostavilo da su neki od njih odlučili da produže zimske praznike i ne vrate se u dom. Potraga je obustavljena. Dvojica 14-godišnjaka su s područja Zagreba, a treći iz Rijeke.

"Dobio sam informaciju da je jedan od tih dečaka naš štićenik, koji se nije vratio u našu ustanovu nakon školskih praznika. Mi smo stupili u kontakt s centrom i stupili smo u kontakt s majkom. On bi danas trebalo da bude na putu prema ustanovi", rekao je Božo Vrkljan, direktor Centra za pružanje usluga doma socijalnog rada Dugave.

Foto: MUP Hrvatske
 

Veoma retko se događa nestanak dece, najčešće je to bekstvo od kuće ili doma.

"Neretko se dogodi da u jednom danu imamo raspisanu objavu, dete se pronađe i ponovno se udalji iz ustanove u kojoj je smešteno", rekla je Anita Matijević iz Odeljenja za maloletničku delikvenciju.

Foto: MUP Hrvatske
 

Kad se prijavi nestanak osobe, policija kreće na posao i prati kretanja uređaja koje dete koristi, ali i obavlja klasičan policijski posao razgovaranja i prikupljanja informacija.

Jedan od razloga za bekstvo je i početno prilagođavanje na život u domu

."Zaljubljenost, loš uspeh u školi, možda neslaganja s drugim korisnikom. Sklonost skitnji, avanturizam, nedostatak i internet izazovi gde deca dovode sebe u opasnost", objašnjava Vrkljan.

Foto: MUP Hrvatske
 

Više od hiljade dece godišnje pobegne iz sistema, ali veliki broj se vrati nakon nekoliko dana. Prošle godine 22 dece počinilo je krivično delo dok su bili u bekstvu.

"Najviše je dece, njih 1.200 pobeglo iz sistema, dok je 337 dece pobeglo iz porodičnog doma. Trenutno se u Republici Hrvatskoj traga za 39 dece", rekao je Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Ne udaljavaju se iz svojih domova ili ustanova samo deca. Jedan od njih je i mladić koji je poslednji put viđen juče u Zagrebu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike