Skandal trese Severnu Makedoniju: Upali u kontrolu leta pa napali kontrolore, reagovao i NATO

10.01.2024

11:14

0

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Tomislav Tuntev rekao je tokom incidenta nije bilo povrede niti ugrožavanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja

Skandal trese Severnu Makedoniju: Upali u kontrolu leta pa napali kontrolore, reagovao i NATO
Copyright Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkan

Ne stišava se bura u Severnoj Makedoniji nakon incidenta od 4. januara kada je grupa od osam ljudi, među kojima je prema pisanju tamošnjih medija bio i bivši ministar ekonomije Bekim Neziri, upala i fizički napala trojicu zaposlenih u M-NAV, kontroli leta, navodno zbog njihove sindikalne pripadnosti.

Predsednik sindikata kompanije Aleksandar Tasevski ranije je izrazio zabrinutost zbog zapošljavanja nekvalifikovanih kandidata koji nisu prošli potrebne testove, nagoveštavajući moguće ostavke. 

Vlada Severne Makedonije sada je saopštila da je preporučila nadzornom odboru M-NAV da razreši Fahrudina Hamidija sa mesta predsednika upravnog odbora i glavnog izvršnog direktora sektora za vazdušnu navigaciju, nakon incidenta u kompanija prošle nedelje. Vlada preporučuje i razrešenje Ljubeta Stamenkovskog sa mesta člana upravnog odbora i izvršnog direktora u sektoru vazduhoplovstva, navodi se u saopštenju za javnost u utorak. Istovremeno Vlada je preporučila imenovanje Hekurana Asanija za novog predsednika upravnog odbora i glavnog izvršnog direktora sektora za aeronautičku navigaciju. Za novog člana upravnog odbora i izvršnog direktora u sektoru vazduhoplovstva predložen je Milan Korakj.

Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkan
 

 

Povodom ovog nesvakidašnjeg incidenta usred kontrole letenja, reagovali su NATO, EU, kao i strane ambasade, prenose mediji. MUP je potvrdio da se incident desio i da su napadnuta tri zaposlena u M-NAV.

„Lice zaposleno u M-NAV prijavilo je da je došlo do narušavanja javnog reda i mira u objektu, odnosno da je B.N. (lice zaposleno u ustanovi), zajedno sa još nekoliko nepoznatih lica, fizički napao P.B., E.K. i B.R. (lica zaposlena u ustanovi). Odmah po prijemu prijave, na lice mesta izlaze policijski službenici SVR Skoplje“, saopštio je tamošnji MUP, piše Telegraf.

Za napad su osumnjičena četvorica muškaraca, uključujući koordinatora albanske partije DUI, Bekima Nezirija, koji je savetnik direktora kontrole letenja i bivši ministar ekonomije.

Iako tužilaštvo smatra da je napadom na kontrolore letenja izvršeno krivično delo ugrožavanje bezbednosti vazdušnog saobraćaja, kao i da postoji realna opasnost da četvorica osumnjičenih pobegnu, utiču na svedoke i oštećene, ali i na osumnjičene koji su još nedostupni, kao i da ponove zločin, sud je odbio da im odredi pritvor. Njima su umesto pritvora određene takozvane mere opreza.

Sudije su im odredile zabranu napuštanja Skoplja, obavezu da se prijave sudu, oduzeti su im pasoši i zabranjena komunikacija sa pretučenima i međusobno. Za još četvoricom osumnjičenih se traga.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je za medije rekao da nezadovoljstvo kontrolora letenja traje već duže vreme i podsetio da je njihov sindikat reagovao pre godinu-dve, kada je bilo pokušaja konkurencije da primi nekvalifikovane kadrove.

-Mi smo članica NATO i ovakav skandal nije trebalo dozvoliti. U prostorijama tog dela kritične infrastrukture, da se obračunavaju fizički kao da je kafana. Mislim da je ova institucija zrela za generalni remont“, rekao je Pendarovski posle incidenta.

On je istakao da je posle napada reagovao NATO, koji je pitao da li je makedonsko nebo bezbedno za NATO avione. Delegacija Evropske unije navela je da sa zabrinutošću prati dešavanja oko M-NAV.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Tomislav Tuntev rekao je tokom incidenta nije bilo povrede niti ugrožavanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike