Joanikije čestitao Božić: Mitropolit pozvao vernike da praznik proslave u miru i ljubavi

05.01.2024

17:23

0

Božić je obeležio najlepše stranice istorije Crne Gore, što je najvernije posvedočila poezija, Njegošev Gorski Vijenac i Radovanova Mojkovačka bitka

Joanikije čestitao Božić: Mitropolit pozvao vernike da praznik proslave u miru i ljubavi
Mitropolit Joanikije - Copyright Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije čestitao je danas pravoslavnim vernicima Crne Gore Božić i pozvao ih da ovaj praznik proslave u miru Božjem, jednodušno i zajedno u bratskoj slozi i ljubavi.

- Kako vreme teče narastaju krize u svetu, umnožavaju se sukobi i krvoprolića. Očigledna je opasnost da se sadašnji ratovi mogu i proširiti. Mi pravoslavni hrišćani dužni smo da se molimo Bogu za mir, stim da se potrudimo da ga prvo u svojim dušama steknemo. Da se izmirimo sa Bogom i svojom savešću, da prevaziđemo sve zavade i nesuglasice sa svojim najbližima - poručio je mitropolit Joanikije u Božićnoj poruci, saopštila je "Svetigorapres".

Printscreen/Youtube/ POSTOJBINA – ПОСТОЈБИНА
 

 

Ako, ističe mitropolit, doprinesemo miru Božjem u svom okruženju, onda će i naša molitva Bogu, izvoru mira i svake utehe, biti uslišena. 

- A on će, po svome čovekoljublju, na molitve i vapaje vernih, naročito onih koji nevino stradaju, uzvratiti svojim milosrđem, i urazumiti zaraćene strane da prekinu sa krvoprolićem i da se izmire, na radost i spasenje njihovih naroda - naveo je mitropolit.

Istakao je da u Crnoj Gori, u svakom njenom pravoslavnom domu Božić je punoća porodičnog zajedništva,  i uz Vaskrs najsvetliji dan u godini. 

Božić je, kaže, obeležio najlepše stranice istorije Crne Gore, što je najvernije posvedočila poezija, Njegošev Gorski Vijenac i Radovanova Mojkovačka bitka. 

- Kada smo god u Crnoj Gori, okupljeni oko naših hramova i badnjaka, slavili i pevali, uvek smo pominjali raspeto Kosovo i Metohiju. Vidimo koliko su danas naša braća i sestre, pravoslavni Srbi na tom svetom i svesrpskom ognjištu obespravljeni. Kako se na štetu naših sunarodnika primenjuju dvojni aršini pilatovske pravde - naveo je mitropolit i istakao:

- Vidimo i  koliko su moćnici ovog sveta neosetljivi na srpske patnje i stradanja. Zbog toga smo veoma zabrinuti, ali imamo nadu u Boga koji neće ostaviti svoj verni narod ni njegove svetinje. Veoma cenimo i iskreno podržavamo to što je blagovjerni narod iz Crne Gore uvek spreman da svojoj stradalnoj braći i sestrama nesebično pomogne i što je ostao veran i odan srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji.

Mitropolit Joanikije je istakao da radost ovog praznika obuhvata nebo i zemlju, ushićuje anđele i prosvetljuje narode. 

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
 

 

- Ona objedinjuje porodice i prijatelje, miri neprijatelje, jača narodno jedinstvo krepi i junake i pobožne narodne vođe. Rođenje Hristovo je zaštitni znak hrišćanske porodice. Porodična zajednica, zasnovana na Božjem blagoslovu i međusobnoj ljubavi muža i žene, prizvanih da postanu roditelji, otac i majka - naveo je mitropolit.

U čast ovog najradosnijeg praznika, mitropolit je poručio, da ohrabruje mlade hrišćane, mladiće i devojke, da odgovore na poziv i blagoslov Božji, te da na vreme osnivaju svoje porodice i preuzmu punu roditeljsku odgovornost za rađanje i vaspitavanje dece. 

- Draga braćo i sestre, proslavimo u miru Božjem, jednodušno i zajedno u bratskoj slozi i ljubavi ovaj svetli i spasonosni praznik rođenja Hristovog. Prinesimo Bogomladencu i njegovoj Presvetoj Majci naše usrdne molitve, za decu i omladinu, roditelje i učitelje i za sve pravoslavne hrišćane. Za mir i blagostanje svega sveta. Da Bogomladenac Hristos svojim večnim novinama i božanskom ljubavlju obasja sve i vsja, bolesne isceli, tužne uteši, siromašne nahrani, zabludele obrati poznanjem istine i dobrote Božje - poručio je mitropolit Joanikije čestitajući praznik rođenja Hristovog i predstojeću Novu godinu najradosnijim pozdravom: "Mir Božji! Hristos se rodi! 
Vaistinu se rodi!" 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike