Beriša optužen za korupciju: Bivši predsednik i premijer Albanije u kućnom pritvoru

30.12.2023

17:13

0

On je bio premijer Albanije u periodu 2005. do 2013. godine i predsednik te zemlje od 1992. godine do 1997

Beriša optužen za korupciju: Bivši predsednik i premijer Albanije u kućnom pritvoru
Nekadašnji albanski premijer Salji Beriša - Copyright AP Photo/Hektor Pustina

Specijalni sud za korupciju i organizovani kriminal (SPAK) u Albaniji doneo je odluku kojom se bivšem premijeru Saljiju Beriši određuje mera kućnog pritvora, preneli su danas albanski mediji.

SPAK je tražio kućni pritvor za Berišu zbog toga što nije sprovodio izrečenu meru obaveznog dolaska i javljanja sudu a on je tu odluku ocenio kao politički napad na njega, prenosi Albanian post.

Bivši premijer Albanije u oktobru je optužen za korupciju zbog navodne zloupotrebe položaja kako bi pomogao svom zetu Jaramberu Malteziju da kupi zemljište u Tirani koje je u vlasništvu građana i albanskog Ministarstva odbrane, kao i da sagradi 17 stambenih zgrada u prestonici.

Beriša i Maltezi negirali su optužbe uz tvrdnje da one predstavljaju politički potez vladajuće Socijalističke partije Edija Rame, koja u parlamentu ima dovoljno poslanika da sama donese odluku o ovom pitanju.

Beriša je bio premijer Albanije u periodu 2005. do 2013. godine i predsednik te zemlje od 1992. godine do 1997, a u prethodne dve godine SAD i Velika Britanija zabranile su mu ulaske u zemlju zbog navodne umešanosti u korupciju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike