Anka doživela sramotu kada joj je sveštenik došao u kuću: "Zbog snajke me ogovara celo selo, kad dođe Božić, prevrne mi se želudac"

28.12.2023

22:38

0

Anka je izrazila duboku zabrinutost što njena snajka odbija da primi sveštenika u kuću za vreme praznika

Anka doživela sramotu kada joj je sveštenik došao u kuću: "Zbog snajke me ogovara celo selo, kad dođe Božić, prevrne mi se želudac"
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Baka Anka, poštovana figura u svom malom selu, suočava se s izazovima koji proizlaze iz razlika u verovanjima unutar svoje porodice. U otvorenom intervjuu za medije, istakla je nesuglasice koje proizilaze iz različitih stavova o religiji i tradiciji unutar svoje domaćinstva.

Anka je istakla da, uprkos dubokom poštovanju prema tradiciji i veri, njen sin i snajka imaju različite poglede na ove vrednosti. Dok se ona čvrsto drži tradicionalnih običaja, snajka je ateistkinja koja ne pokazuje interesovanje za verske ceremonije ili obrede koji su važni za Anku i lokalnu zajednicu.

Jedan od ključnih trenutaka sukoba nastao je oko prazničnog običaja osvećenja doma. Anka je izrazila duboku zabrinutost što njena snajka odbija da primi sveštenika u kuću za vreme praznika, izazivajući nelagodu unutar porodičnog doma.

"Komšije gledale bruku"

- Pre tri godine, moj sin se oženio devojkom koja dolazi iz porodice koja nikada nije iskreno prigrlila učenja naše svete Katoličke crkve niti je pustila Isusa u srce. Odrasla je u ateističkom okruženju u kojem se poštovanje prema Bogu smatralo nepotrebnim. Na jedvite jade smo je nagovorili na venčanje u crkvi - započela je svoju ispovest Anka.

- Zbog toga sam posebno zahvalna svešteniku na strpljenju i razumevanju. Iako mu nije bilo lako da izađe na kraj sa njom - dodaje ona.

Međutim, Ankina snaja je i nakon udaje u Crkvi nastavla po starom i nije prigrlila veru.

- U tome je podržava njena majka nevernica, a čija je snaja kopija - priča ova nesrećna žena.

Posebne muke ima kada na red dođe Božić, a tada joj se želudac prevrne jer prolazi kroz ono na šta nije navikla.

- I tu tek dolazimo do pravog problema. Božić je za mene posebno stresan jer se nakon praznika kreće u blagoslov porodica. Živi mo u kući koju smo muž i ja sagradili, ali na različitim spratovima. Sin i snaja imaju svoj prostor na spratu, dok muž i ja živimo u prizemlju. Prošle godine je sveštenik odlučio da pokuca na njena vrata, ali mu ona nije otvorila. Samo je pogledala ko je na vratima i pojačala je muziku. Kako imamo spoljašnje stepenice, komšije su iza zavesa gledale tu sramotu - ispričala je Anka.

Nju sada najviše brine to što će njena snajka i ove godine isto uraditi, pa je mislila da slaže sveštenika kako ona nije tu kada on dođe. No, ipak se predomislila jer ne želi da "laže u oči svešteniku" pa tako "navlači greh na svoju dušu".

Profimedia
 

Međutim, odlučila je da predloži snajki da kada sveštenik dođe, ona ode kod majke ili drugarice, te da će se ona pobrinuti za sve ostalo, ali, snajka se na taj predlog Anki smejala u facu.

- Predložila sam joj da ode kod drugarice ili majke, a da ću ja po njenom stanu da prospem pšenicu i stavim krst na sto, daću doprinos za crkvu i sprovesti sveštenika. Da bar ne žive u neblagoslovljenom prostoru. Nije pristala na to. Ismejala me i rekla da ona "mantijašima" ne otvara vrata i da bi mi bolje bilo da taj novac koji bih dala potrošim na sebe nego da debeloj guski mažem vrat- nastavila je Anka, a prenosi Net.hr.

Plaši se da će joj unuci biti nekršteni

-Teško mi pada što ne poštuje ni mene ni vrednosti porodice u koju je došla, a još mi je teže zbog straha da će moji unuci, jednom kad dođu, odrasati nekršteni – bez verskog odgoja. Sin, koji trenutno radi u Nemačkoj, ne vidi ozbiljnost situacije te smatra da se previše opterećujem time- dodala je.

-Razmišljam da uslovim sina i snajku: ili će prihvatiti svetu katoličku veru i običaje kako Bog zapoveda ili će se iseliti iz moje kuće. No, nemam podršku u mužu koji smatra da preterujem i da bi trebala da budem tolerantnija. Šta biste vi uradili na mom mestu? Bojim se da će nam snajka svojim ponašanjem uništiti porodicu, a sve što želim je da živimo srećno kako Bog zapoveda- zaključila je zabrinuta Anka.

Bonus videro:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike