Ekološka katastrofa preti zadarskom primorju: Pronađeno tele napunjeno otrovom, u opasnosti zaštićene životinje, ali i ljudi

24.12.2023

09:22

0

Policija je izvršila uviđaj i u saradnji sa drugim nadležnim službama preduzimaju se mere na utvrđivanju počinioca ovog dela

Ekološka katastrofa preti zadarskom primorju: Pronađeno tele napunjeno otrovom, u opasnosti zaštićene životinje, ali i ljudi
Copyright Profimedia

Na zadarskom primorju zabeležen je novi slučaj trovanja stoke. 

Naime, na području Mazina pronađeno je mrtvo tele napunjeno opasnim otrovom koje je postavljeno, kako tvrdi udruženje BIOM, da ubija vukove. Međutim, to je veliki rizik za živote svih divljih i domaćih životinja, kao i ljudi.

- Uvek je šok i gnev što još uvek možete da vidite leš uginulog teleta, otrovanog i bestidno postavljenog na pašnjak u civilizovanoj zemlji - upozorava Boleslav Slocinski iz Udruženja BIOM i dodaje da ovo nije prvi ovakav slučaj na području Mazina.

- Obrazac je jasan. Uglavnom tokom cele zime, od decembra do kraja februara, u predelima gde živi vuk ili šakal, otrovni mamci se stavljaju na pašnjake gde ima stoke. Onda dođu vukovi, ptice, orlovi i supovi, pa pojedu to meso nakon kojeg umiru u svega nekoliko minuta - objašnjava Slocinski za "dnevnik.hr".

Po rečima Solcinskog stradaju i ostale životinje. U pokušaju trovanja divljih životinja na Rabu zbog otrovanog leša ovce uginulo je 17 beloglavih supova koji su, poput vuka, zaštićene žitvotinje u ovom regionu.

Policija je izvršila uviđaj i u saradnji sa drugim nadležnim službama preduzimaju se mere na utvrđivanju počinioca ovog dela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike