Traže od Hrvata da osude Hrvate, čemu Srbi mogu da se nadaju?

10.08.2021

18:30 >> 05:37

0

Hrvatski predsednik je povodom zahteva za procesuiranje 14 generala hrvatske vojske rekao da je reč o sabotaži i trovanju odnosa dve države

Traže od Hrvata da osude Hrvate, čemu Srbi mogu da se nadaju?
Copyright Youtube printscreen

Informacija da je Hrvatsko Ministarstvo pravde primilo međunarodne zamolnice tužilaštva Bosne i Hercegovine vezano za postupke protiv hrvatskih ratnih komandanata, izazvala je brojne reakcije u obemama državama.

Reč je o zamolnici za preduzimanje krivičnog progona protiv više penzionisanih hrvatskih ratnih komandanata iz operacije “Bljesak”, maja 1995. godine, koji se terete za krivična dela ratnog zločina.

Na potezu je Državno pravobranilaštvo koje će u nezavisnom istražnom postupku odlučiti šta će s njima.

Na optužnici su: Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko kao i trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Youtube printscreen

Hrvatski predsednik Zoran Milanović u četvrtak je u govoru u Kninu poručio Bosni i Hercegovini da je reč o nedokazanim delima, kao i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne komandante. On je povodom zahteva za procesuiranje 14 generala hrvatske vojske rekao da je reč o sabotaži i trovanju odnosa dve države.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će Ministarstvo pravosuđa i uprave proučiti dokumentaciju kako bi videlo postoje li prepreke da se to prosledi Državnom tužilaštvu Hrvatske (DORH). Plenković je rekao da ne može da prejudicira šta će DORH učiniti, ali smatra da je ono što svakako može – da odbaci zahtev i tako, prema njegovom mišljenju, reši problem.

Plenković je ponovio da su Bljesak i Oluja bile oslobodilačke operacije.

-To su operacije na koje ćemo biti ponosni i nikakvi ih procesi, bez obzira na koji su način pokrenuti, neće dovesti u pitanje, rekao je Plenković.

pročitajte još

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kaže da Tužilaštvo BiH nema nijedan pravni osnov da zahteva pokretanje postupaka protiv hrvatskih generala, ako je reč o akcijama Bljesak i Oluja.

-Ako i postoji takvo krivično delo, ono nije počinjeno ni na teritoriji Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Republike Hrvatske, rekao je Komšić.

Dodaje da, ako je reč o operacijama “Maestral” i “Južni potez”, koje su izvođene na teritoriji BiH, postoji osnov za procesuiranje.

-Tužilaštvo ne samo da ima pravo na pokretanje takvih postupaka nego ima obavezu da procesuira sva krivična dela počinjena u tim operacijama, dodao je on.

Operacija “Maestral” je trajala od 8. do 17. septembra u okviru nje su združene snage Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH u zapadnoj Bosni i Hercegovini zauzeli veći prostor zapadne Bosne uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ.

Operacija “Južni potez” iz oktobra 1995. godine bila je poslednja operacija Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane i nastavak je operacije Maestral. Tokom te operacije hrvatske snage stigle su na 23 km od Banjaluke.

Youtube printscreen

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je iz tog ministarstva, a na zahtev Tužilaštva BiH u Hrvatsku upućen zahtev za ustupanje krivičnog gonjenja hrvatskih komandanata koji su učestvovali u akciji “Bljesak” 1995. godine.

-MUP RS je od 1996. godine do 2010. godine podneo deset izveštaja za ratne zločine koji su počinjeni nad civilnim stanovništvom u BiH. Reč je o vojnim akcijama koje je sprovodila Hrvatska u operacijama Bljesak, Maestral, Oluja, Južni potez i Petrovačka cesta, potvrdila je porparolka MUP RS Mirna Miljanović.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju MUP-a RS, osumnjičeni su “planirali, pokrenuli, naredili, učinili i podstrekavali napade na civilno stanovništvo, naselja, osobe onesposobljene za borbu, na području oblasti zapadne Slavonije i opštine Gradiška“.

Srbi ne očekuju mnogo

U udruženju proteranih Srba ne nadaju se gonjenju generala. Krsto Žarković, predsednik Udruženja Srba proteranih iz Zapadne Slavonije kaže da ih niko nikada nije kontaktirao u vezi sa krivičnom prijavom za koju kaže da je podignuta još 2007. godine u CJB Banjaluka.

Od ovih zahteva ne očekuje mnogo.

pročitajte još

-Ja sam siguran da će to hrvatsko tužilaštvo odbaciti. Znam da je 2007. godine podnesena ta krivična prijava, a sad je 2021. Od osumnjičenih generala neki su već pokojni. I ne znam što se tiče dokaznog materijala, jer niko s nama nije kontaktirao, ali sam ubeđen da će biti odbačeno, kaže Žarković.

On smatra kako se radi više o političkom razlogu nego o stvarnoj želji da se dođe do istine, tim pre, kako kaže, jer se radi o ljudima koji nisu direktni izvršioci.

General Luka Džanko, jedan od 14 hrvatskih generala čije procesuiranje traži Tužilaštvo BiH, očekuje da će ih zaštiti predsednik i premijer, Zoran Milanović i Andrej Plenković.

-Mi nismo ni korak bili u BiH, a trpeli smo jaku vatru iz BiH i na kraju vas tuže umesto da vas slave i hvale što ste pomogli, rekao je Džanko.

Isto smatra i Pavao Miljavac, nekadašnji načelnik Glavnog štaba HV-a. Tvrdi da se radi o političkom pritisku s ciljem kompromitovanja Hrvatske.

-Ako optužite komandante koji su vodili Bljesak, znači da je čitava operacija bila zločinačka, a to onda kompromituje hrvatsku državu. Nakon što to nisu uspeli s Olujom, sad to žele s Bljeskom, smatra Miljavac.

Optužbe na račun Republike Srpske

Bivši ministar odbrane Ante Kotromanović, za ovaj potez tužilaštva BiH optužio je Republiku Srpsku, koju je nazvao genocidnom tvorevinom, a Milorada Dodika je nazvao fašistom. On je dodao da je takav zahtev stigao i u vreme dok je Zoran Milanović bio premijer, ali da su oni to odbacili.

-Mislim da je to pucanj u prazno i da se tu neće ništa dogoditi. Mislim da Hrvatska ne sme sebi dopustiti da bude slučajan posmatrač. Članica smo NATO-a i EU, imali smo sve pravne instrumente da to sprečimo…, rekao je između ostalog Kotromanović za zagrebačku N1 tv.

Admiral Hrvatske vojske Davor Domazet Lošo, čije se ime nalazi na spisku 14 hrvatskih ratnih komandanata osumnjičenih za ratne zločine tokom akcije  „Bljesak“, kaže da je reč o političkom potezu pokrenutom u Banjaluci i Beogradu, a završenom u Sarajevu.

-Zagreb pristaje nemušto na to. Ima po protokolu saradnje o ratnim zločinima da ako jedna država ide prema drugoj i prave te zamolnice ili optužnice onda se one odbacuju i ne otvaraju, ako su politički intonirane, a ovde su intonirane politički na kvadrat, prokomentarisao je Domazet.

Pozivaju se na članstva u EU i NATO, jer ih oni štite

Srđan Perišić, profesor međunarodne politike, za 24sedam odbacuje tezu da Banjaluka i Beograd imaju udela u ovom potezu Tužilaštva BiH.

Srđan Perišić, Printscreen/Youtube

-Tužilaštvo BiH nije ni pod kakvim uticajem Banjaluke, ono je potpuno preuzeto od strane SDA Bakira Izetbegovića… U periodu od 1995. do 2010. godine, MUP Republike Srpske je podneo više prijava jer iako se Bljesak nije izvodio na teritoriji BiH, hrvatske snage došle su do Save i granatirale gradove u Republici Srpskoj. U toj operaciji su artiljerijom gađali Gradišku, Srpsku Kostajnicu… MUP RS je podneo više prijava i zbog počinjenih zločina, ali od tada do danas tužilaštvo nikada nije ništa uradilo i sada odjednom je uputilo molbu. Šta je po sredi nije jasno, kaže Perišić.

On dodaje da se hrvatski zvaničnici pozivaju na članstva u EU i NATO, jer ih oni štite.

-NATO je i tada učestvovao posredno u ovim akcijama, davao im logističku podršku. Njihovi generali su učestvovali preko privatnih kompanija u svim akcijama hrvatske vojske, američki avioni su davali vazdušnu podršku. Oni su potpuno rasterećeni. Progon Srba se i danas sprovodi pod zaštitiom EU, ističe Perišić.

Kada je reč o podnetoj molbi, kaže da je cilj zataškavanje, jer znaju da ništa neće biti urađeno, da će to biti odbačeno, te da se zaboravi.

– Stajalo je 14 godina i sada će da sklone sa dnevnog rada. Srbi tu ne mogu ništa da postignu jer nemaju nikakav uticaj. Hrvatska će sigurno odbaciti to, izričit je Perišić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike