Oglasio se advokat Vanjinog ubice: Begum Gurel opisao kako teče sada proces

15.12.2023

20:50

0

Tursko ministarstvo pravde je pre dva dana obavestilo makedonske kolege da je stigao zahtev za njegovo izručenje

Oglasio se advokat Vanjinog ubice: Begum Gurel opisao kako teče sada proces
Copyright Profimedia/Facebook/Љупчо Палевски (Палчо)

Ljupčo Palevski-Palčo, koji je osumnjičen za ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg Panče Žežovskog, može biti u pritvoru u Turskoj najduže godinu dana, rekli su za "Telmu" advokati iz Turske koji se bave ovim problemom.

Tursko ministarstvo pravde je pre dva dana obavestilo makedonske kolege da je stigao zahtev za njegovo izručenje. Nakon hapšenja u turskom gradu, Balikeširu, Palevskom je određen pritvor od 40 dana. Zahtev je poslat preko sva tri moguća kanala - Turskom Ministarstvu pravde i inostranih poslova i preko Interpola.

Facebook/Printscreen/Zorica Gjorcevska
 

Advokat Begum Gurel za "Telmu" je opisao proces. Sledeći korak koji bi Ministarstvo pravde trebalo da preduzme jeste da prosledi zahtev za izručenje tužilaštvu, a potom i Sudu za teška krivična dela, koji će proceniti krivično delo.

"Može da uloži žalbu"

- Nakon isteka ovog roka od 60 dana prema proceni sudova, ovaj rok se može produžiti za najduže godinu dana. Prema proceni sudova, na primer, reći ćemo da je prekršiocu izrečena kazna 60 dana pritvora, tražiće se od države da pošalje dokumenta, nakon podnošenja zahteva za slanje dokumenata sud može doneti presudu, pritvoreno lice može da uloži žalbu na presudu, raspravlja se o žalbi i donosi pravosnažna presuda, mišljenje dobije se od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova, prosleđuje se Ministarstvu spoljnih poslova i zatim se, uz mišljenje predsednika države, šalje odgovor zemlji koja je uputila zahtev za ekstradiciju. Ovo je moj kratak odgovor na vaše pitanje - rekao je advokat Begum Gurel za makedonske medije.

YouTube/Телма ТВ / Telma TV
 

Ministarstvo pravde je ranije obavestilo da će izručenje Palevskog trajati mesecima i izrazilo nadu da će se to dogoditi pre juna sledeće godine. U međuvremenu, MUP je zatražio i DNK od Palevskog i očekuje se da će materijal za analizu uskoro stići putem međunarodne pravne pomoći. 

Palevski je napustio zemlju 30. decembra i preko Srbije i Bugarske stigao u Tursku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Telma

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike