Protest ispred Vlade Crne Gore: Građani nezadovoljni kaznom za ubistvo Zimrite Nerde

15.12.2023

17:27

0

Prvostepenom odlukom Višeg suda, Dalibor Nikolić je osuđen nedavno na 12 godina zatvora

Protest ispred Vlade Crne Gore: Građani nezadovoljni kaznom za ubistvo Zimrite Nerde
Vlada Crne Gore - Copyright Wikipedia

Ispred Vlade Crne Gore danas je održan protest grupe građana povodom presude Višeg suda u Podgorici u slučaju ubistva Zimrite Nerde.

Prvostepenom odlukom Višeg suda, Dalibor Nikolić je osuđen nedavno na 12 godina zatvora zbog nasilja u porodici. Iz Višeg suda su objasnili da je presuda prvostepena i da postoji pravni lek, kao i da će dugostepeni sud ceniti ispravnost pravne kvalifikacije.

Učesnici protesta nezadovoljni su visinom izrečene kazne i zahtevaju od Vlade da ojača nadležnost ranije uspostavljenog operativnog tima za nasilje u porodici kao nezavisnog mehanizma za procenu rada svih nadležnost institucija koje su uključene u sistem borbe protiv nasilja u cilju efiksne zaštite žrtava, okončanja nekažnjivosti službenika koji ne izvršavaju svoje dužnosti u slučajevima nasilja u porodicama i izgradnju poveranje u rad državnih institucija.

Oni zahtevaju da se obezbedi kontinuirana supervizija slučajeva i delotvoran sistem odgovornosti unutar svih institucija koje su uključene u sistem borbe protiv nasilja.

Traže i da se obezbedi da se dovrši rad na izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i krivičnog zakonodavstva, i da se ono dodatno unapredi merama.

- Nećemo zvanična saopštenja, sućut, ućutkivanje, ni ovu vrstu tišine, niti podizanje svesti, niti reči pravda, budućnost, rodoljublje a pogotovo ne ravnospravnost, rodna, glasna, ili suštinska uvijena u protokolarne fraze, nećemo nijedno rebro, ključnu kost, vilicu, oko, ili ženu manje - saopšeno je u Proglasu učesnika protesta, preneo je portal RTCG.

Protest je organizavao Centar za ženska prava (CŽP). Iz CŽP-a su ranije poručili da su revoltirani takvom presudom i da su očekivali pravdu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike