Požari bukte i regionom: Ugrožena i Pančićeva omorika

10.08.2021

13:18

0

Autor: A.S.

Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija danima se bore sa vatrenom stihijom

Požari bukte i regionom: Ugrožena i Pančićeva omorika
Copyright Ilustracija/MUP Srbije

Požar u Nacionalnom parku Prokletije stavljen je pod kontrolu i situacija u tom zaštićenom području je normalizovana, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Požar u NP Prokletije izbio je pre dva dana na prostornoj celini Trokuz-Ribljak u mestu Horilac.

Apeluju na sve korisnike prostora Nacionalnog parka da se sa najvećom pažnjom odnose prema ukupnim vrednostima tog zaštićenog područja, kao i da izbegavaju aktivnosti koje predstavljaju potencijalnu opasnost za izazivanje požara, preneo je portal RTCG.

Pročitajte još:

Premijer Zdravko Krivokapić obišao je danas nikšićku Službu zaštite i spašavanja i u razgovoru sa komandirom Slavkom Tadićem, poručio da Crna Gora mora biti spremnija, bolje pripremljena i sa jakom koordinacijom na nivou države kada su u pitanju požari.

Krivokapić je rekao da se mora delovati preventivno a ne korektivno, preneo je portal RTCG.

Zahvalio je Vatrogasnoj jedinici Nikšića koja, kako je naveo, brižno pokušava da reši probleme u najvećoj crnogorskoj opštini.

– Taj ogromni prostor nije lako pokriti sa ljudstvom koje imate i opremom koja je na raspolaganju – rekao je Krivokapić.

Najvažnije je, kaže, da nije bilo ljudskih žrtava, te da su posledice koje se odnose na životnu sredinu dugoročne.

Bosna i Hercegovina

Takođe, veliki požar je i na planini Veliki Stolac, kod Višegrada, a vatrogasne službe drže ga pod kontrolom i ne predstavlja pretnju, a sprečeno je njegovo dalje širenje prema Nacionalnom parku “Tara”, u Srbiji, javlja Radiotelevizija Republike Srpske.

Požar ipak ugrožava Pančićevu omoriku, endemsku vrstu koja je zakonom zaštićena, rekao je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić za Srnu, prenosi RTRS.

Kusturić je dodao da su u ponedeljak u popodnevnim časovoma pripadnici Helikopterskog servisa stigli u Višegrad, prema zahtevu Republičke uprave civilne zaštite radi pružanja pomoći Šumskom gazdinstvu “Panos” u gašenju šumskog požara.

– Za potrebe gašenja i izviđanja požara juče i danas pripadnici Helikopterskog servisa izvršili su ukupan nalet u trajanju od šest časova, izvršeno je 30 letova i izbačeno 27 tona vode – istakao je Kusturić.

Severna Makedonija

Nije mirno ni u Severnoj Makedoniji, a većina od osam požara koji su bili aktivni u Severnoj Makedoniji sada je pod kontrolom, a jedini koji su i dalje aktivan su u selu Budinarci, kod Berova sela i u selu Raović u opštini Saraj, za koje se zatražena pomoć vojske.

Kako je saopštio Centar za upravljanjem kriza, požar je počeo 2. avgusta u Budinarcima, a u njegovom gašenju učestvuju i vatrogasci iz Slovenije i Austrije, prenosi portal Telma.

Požar je delimično stavljen pod kontrolu, a vatrogasci pokušavaju da ga obuzdaju u delovima obraslim borovom šumom, smrčom, i u kojima ima puno strnjike i suve trave.

Požar u opštini Saraj je i dalje aktivan najviše zbog nepristupačnosti terena, a lokalne vlasti saopštile su da su zatražile pomoć od vojske u vidu helikoptera za gašenje požara.

Pročitajte još:

Direktor Centra Stojanče Angelov rekao je da samo u gašenju požara u opštini Budinarci učestvuje više od 500 vatrogasaca iz Austrije, Slovenije i Bugarske, kao i lokalni vatrogasci i pripadnici policije.

On je kazao da je samo u ponedeljak bilo aktivno 14 požara, dok je danas taj broj znatno smanjen i da se nada da će do kraja dana biti u potpunosti ugašeni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike