Zveckanje oružjem u susedstvu: Ovo je prava pozadina ratnohuškačkih izjava imama i zahteva da se deca obuče za rat

12.12.2023

20:05

0

Svoj komentar na ove sramne istupe, za portal 24sedam dao je ekspert za terorizam i odličan poznavalac prilika u BIH, Dževad Galijašević

Zveckanje oružjem u susedstvu: Ovo je prava pozadina ratnohuškačkih izjava imama i zahteva da se deca obuče za rat
Imam Harun Hodžić - Copyright Printscreen/YouTube/Televizija 5 BIH

Imam Harun Hodžić, koji je nekad bio pripadnik zloglasne 7. muslimanske brigade, koja je počinila  zločine nad Srbima tokom rata, pozvao je na verskom predavanju da se sva deca obučavaju za rat. Hodžić je u Nemili kod Zenice poručio da svako dete treba da nauči da koristi oružje, a da se od svake lovačke sekcije napravi formacija koja je spremna da se brani.

 U lovačka udruženja, dodao je da bi, trebalo dovesti penzionisane, demobilisane pripadnike Armije BiH. Hodžić je stigao i da perfidno zameni teze, pravdajući svoje militarističke zahteve navodnim strahom da se njemu i njegovim sunarodnicima ,, ne ponovi Gaza'' . Na ove sramne ispade reagovao je i ministar bezbednosti Nenad Nešić, koji je osudio ovakvo postupanje Hodžića.

Rekli bismo da verovatno i nema pozvanijeg za reakciju od  ministra Nešića, obzirom da ovakvi radikalni zapaljivi govori verskih lica, pre spadaju u bezbednosnu problematiku, nego u versku. Reč je o najbrutalnijoj zloupotrebi verskog okupljanja  u cilju potpirivanja nacionalne i verske mržnje, ali i o besramnoj zloupotrebic dece, koja su najranjivija kategorija i najpodložniji manipulacijama ukoliko su nezaštićena.

Na tribini je, pored Hodžića, govorio i Nezim Halilović Muderis, neformalni vođa vehabija, imam Džamije kralja Fahda, najvećeg muslimanskog verskog objekta u Sarajevu, i ratni komandant 4. muslimanske brigade takozvane Armije BiH u Konjicu, koji je rekao da agresija na BiH i dalje traje.

Halilović je, inače, visokorangirana osoba u upravi Islamske zajednice BiH, gde obavlja dužnost šefa kancelarije za hadž. 

 

Galijašević: Dva su razloga zbog kojih su ova lica baš sada započela kampanju radikalizacije

Svoj komentar na ove sramne istupe, za portal 24sedam dao je ekspert za terorizam i odličan poznavalac prilika u BIH, Dževad Galijašević

- Dva su razloga zbog kojih ova lica daju tako zapaljive izjave. Prvi je sukob u Gazi, koji je opet aktivirao te radikalne elemente, a drugi je frustriranost Strnke demokratske akcije (SDA) koja je politički razvlašćena i u opoziciji, Otkako je izbačena SDA iz vlasti, nekoliko imama i verskih lica je i pre Hodžića i Halilovića davalo zapaljive izjave, širom Bosne i Hercegovine.Nervozni su, jer je celokupna ta radiklana struktura Islamske zajednice bila naslonjena na SDA. Ne zaboravimo da je Hodžić bio deo Sedme muslimanske brigade, čiji je komandant Amir Kubura bio jedan od retkih Bošnjaka kog je Haški tribunal osudio za zločine - ističe Galijašević i dodaje; 

Printscreen / Youtube / Novi Standard
 

- Koliko su dešavanja u Gazi uticala na radikalizaciju svedoči i primer, Hodžićevog ratnog druga iz 7. muslimanske brigade, Šerifa Patkovića, koji  se nedavno na jednom mitingu  stavio na raspolaganje Hamasu. Ovo što su uradili Hodžić i Halilović zahteva reakciju bezbednosnih agencija i Tužilaštva, jer reč je o najočitijoj zloupotrebi dece  u ekstremističke svrhe, a što je zakonom strogo zabranjeno. Oni pokušavaju na ovo podneblje da uvezu tradicije koje ovde nikada nisu imale uporište i koje dolaze sa Bliskog Istoka, iz Afrike i drugih krajeva sveta - a to je korišćenje dece kao bombaša samoubica, ratnika, ispiranje mozga radikalnim hutbama itd. Oni pokušavaju da izazovu stanje ratne psihoze u Bosni i Hercegovini - rekao je Galijašević.

 Ostaje da se vidi da li će posle ovih sramotnih huškačkih ispada verskih lica biti bilo kakve reakcije Tućilaštva BIH i bezbednosnog aparata. Sve ovo nas je vratilo u realnost i pokazalo koliko mir u ovom regionu nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer kao što vidimo uvek ima ljudi koji su spremni da zarad svojih radikalnih ciljeva u ratne vrtloge uvuku i one najranjivije - decu. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike