24 sedam na mestu zločina: Pre ubistva novinara Pantića, pucali na direktora Cementare u Jagodini!

11.06.2021

17:00 >> 20:29

0

Autor: Lj. Keković

Bivši direktor Cementare Novi Popovac iz bolničkog kreveta pobegao glavom bez obzira u Crnu Goru, odakle je poreklom, i više se nikada ovde nije vratio

24 sedam na mestu zločina: Pre ubistva novinara Pantića, pucali na direktora Cementare u Jagodini!
Milan Pantić - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Već dve decenije, svako obeležavanje godišnjice smrti mučki ubijenog novinara “Večernjih novosti” u Jagodini liči onom prethodnom, samo su drugi govornici. Na mesto zločina, u ulazu zgrade u kome je ubijen, položi se cveće, izađe se na groblje, a potom se dodeli novinarska nagrada za hrabrost, koja nosi njegovo ime.

Slično je bilo i ovog 11. juna, uz dve novine – Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, obavestio je javnost da je istragom prikupljeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice, dok je iz Tužilaštva za organizovani kriminal saopšteno da, zasad, ne postoje dokazi da je ubistvo novinara delo organizovane kriminalne grupe, što je neophodan uslov da slučaj pređe u njihovu nadležnost.

Mesto zločina 24sedam/Goran Sivački

Pantićev kolega Relja Milanović u izjavi za 24sedam kaže da je tek posle Milanove smrti saznao da mu je prećeno zbog tekstova o privatizaciji Cementare Novi Popovac u Paraćinu, te otkriva do sad nepozanti detalj, o napadu na tadašnjeg direktora te fabrike.

Relja Milanović 24sedam/Goran Sivački

-U pitanju je čovek, čijeg imena ne mogu da se setim, ali prezime mu je Krivokapić. On je u vreme kad je pripremana privatizacija bio direktor, i verovatno je bio izložen različitim pritiscima. U tom periodu, jednom prilikom, na putu Popovac – Paraćin, na njega je pucano. Čovek je bio povređen, a onda je iz bolničkog kreveta pobegao glavom bez obzira u Crnu Goru, odakle je poreklom, i više se nikada ovde nije vratio – otkriva novinar Milanović.

24sedam/Goran Sivački

Ubrzo nakon vesti da je Pantić ubijen, Relja je došao na mesto zločina, u ulici Branka Radičevića. U lokvi krvi, na samo nekoliko metara od vrata svoga stana, ležalo je Pantićevo beživotno telo. Napadnut je i izudaran tupim predmetom do smrti, na povratku iz obližnje prodavice. Krvlju se natapao hleb koji je tog jutra kupio.

24sedam/Goran Sivački

-Zaista je bilo potresno gledati taj prizor. Ono što je meni zapalo za oko jeste to da policija apsolutno nije obezbedila mesto zločina, a od forenzike došao je samo fotograf koji je islikao telo i otišao. Bilo je osam ujutro, stanari zgrade išli su na posao, deca u školu, i bukvalno su gazili mesto zločina, a samim tim uništili dokaze. Bez čvrstih materijalnih dokaza Tužilaštvo u Beogradu neće da rizikuje da podiže optužnicu, a jagodinsko tužilaštvo za takav slučaj nema kapacitet – kaže Milanović.

Do sada, navodi, na stotine osoba ispitano povodom ovog slučaja, između ostalih, i nekadašnji savetnik za privredu premijera Zorana Đinđića, kao i njegov šef kabineta Nemanja Kolesar, da su se u međuvremenu pojavili i papiri sa of šor računa, na koje im je uplaćena nagrada za obavljenu privatizaciju cementare.

24sedam/Goran Sivački

Predsednik komisije za ispitivanje ubistva novinara Veran Matić obratio se javnosti pismom u kome je, između ostalog, naveo da je nalogodavac Pantićevog ubistva neko moćan ko je sedao u vladi Zorana Đinđića, te da je taj neko i danas moćan, i nedodirljiv.

Komisija je zaključila da je motiv za ubistvo povezan s privatizacijom Cementare, da iza napada stoji „organizovana kriminalna grupa u kojoj se prožimaju nalogodavci iz sveta političke i izvršioci iz sveta kriminala?

Kako je, na kraju krajeva, moguće da i dalje nemamo sudski postupak iako je ubica prepoznat, iako su ga građani direktno videli, na osnovu čega je napravljen i foto-robot – naveo je Matić u pismu javnosti.

24sedam/Goran Sivački

Kad je reč o kriminalnom aspektu, pominjalo se da su dvojica nekadašnjih pripadnika diverzantskog odreda vojske Republike Srpske, Franc Kos i Stanko Kojić, koji se ranije prezivao Savanović, napadači na Pantića.

Kojić živi u Nemačkoj, dok se Franc Kos nalazi u zatvoru u Foči. Obojica su osuđeni za ratni zločin u Srebrenici.

pročitajte još:

U parku, nadomak mesta zločina, novinaru Pantiću podignut je spomenik. Njegove komšije kažu da ga je ubila prejaka reč, a da njih polako ubija čamotinja koja je preplavila Jagodinu.

Nekada se, kažu u ovom gradu radilo i živelo od giganata – cementare, fabrike kablova, građevinskog preduzeća Morava…a danas se živi od penzionera, pa im dođe teško kad pomisle zbog čega je Milan dao svoj život.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike