Tačka na popis u Crnoj Gori: Evo kada počinje

27.11.2023

22:13

0

Crna Gora je trebalo da održi popis još 2021. godine, ali ga je više puta odlagala

Tačka na popis u Crnoj Gori: Evo kada počinje
Ilustracija - Copyright Pixabay

Skupština Crne Gore izglasala je večeras izmene i dopune Zakona o popisu, prema kojem će popis stanovništva početi 30. novembra i trajaće do 15. decembra, sa mogućnošću da bude produžen još 15 dana.

Crna Gora je trebalo da održi popis još 2021. godine, ali ga je više puta odlagala.Kako bi nova vlast izašla u susret opoziciji, premijer Crne Gore Milojko Spajić održao je više sastanaka sa parlamentarnim strankama o popisu, da bi kao rezultat bio napravljen sporazum koji predviđa i obaveza omogućavanja parlamentarnog nadzora kroz formiranje skupštinskog odbora na paritetnoj osnovi između vlasti i opozicije sa kopredsedavajućim načinom predsedavanja.

Predlogom sporazuma predviđena je detaljna kontrola unosa podataka sa ciljem da proveri na bazi uzorka da li se odgovori na pitanja o nacionalnoj odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem jeziku i jeziku kojim lice uobičajeno govori unose u bazu, onako kako je napisano u upitniku.

Profimedia
 

Novina je i zabrana uticaja političkih partija tokom sprovođenja popisa. Političke partije se obavezuju da neće ni na jedan način voditi pretpopisne kampanje i na taj način uticati na rezultate popisa.

Jedina dozvoljena kampanja je ona koju sprovodi Uprava za statistiku shodno članu 13 tačka 7 Zakona o popisu.

Sporazumom je predviđeno ručno brojanje podataka o nacionalnosti, veri i jeziku kao kontrolnom mehanizmu provere rada softvera na reprezentativnom uzorku.

Demokratska partija socijalista ranije je najavila bojkot popisa, a nije poznato da li će pozvati na bojkot nakon dogovora koji je napravljen sa Spajićem. Kako su tokom skupštinske rasprave rekli poslanici DPS-a, traže novi sastanak sa Spajićem na kojem će tražiti dodatni dogovor oko uslova sprovođenja popisa.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike