Dodik: Dobro nam otišao, gospodine Šmit

13.08.2021

12:05

0

Autor: M. I.

Inckov zakon je, ističe Dodik, otrovni dar za Bošnjake, kojim je učvršćen nepovratni raspad male Jugoslavije

Dodik: Dobro nam otišao, gospodine Šmit
Copyright Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je u kolumni “Dobro nam otišao, gospodine Šmit” detaljno izneo stav o Kristijanu Šmitu, navodnom genocidu i Srebrenici, političkim prilikama u BiH i statusu Srba.

U kolumni za sve medije u Republici Srpskoj, Dodik je, između ostalog, citirao francuskog istoričara Alena Rišoa u delu “Istorija kolonizacije”, gde je rekao da “cilj svake političke akcije u koloniji treba da bude razlikovanje i iskorišćavanje upotrebljivih lokalnih elemenata i neutralizacija i uništavanje onih koji se ne mogu upotrebiti.”

pročitajte još:

A Srbi su, ističe Dodik, pokazali da se ne mogu upotrebiti, jer su zarad svoje slobode, koju su darivali i drugima, preživeli stvarne genocide učinjene u oba svetska rata.

Podsetio je i na reči Adolfa Hitlera, firera nacističke Nemačke, koji je o Srbima govorio ovako: “Mi nikad ne smemo dozvoliti da na Balkanu jedan narod postane suviše moćan, narod koji ima osećaj političke misije i istorijske uloge”.

Hitler je, podseća Dodik, rekao tada da su upravo Srbi taj narod.

– Oni su dokazali da imaju veliku državotvornu snagu. Srbi su narod koji je određen da ima državu i koji je kao narod održan. Njihova ideologija je velikosrpska. U njima postoji bezobzirna otporna snaga – reči su Hitlera, piše Dodik.

Podseća i da su Srbi više puta u dvadesetom veku bili na braniku svoje slobode i opstanka: 1914, 1941. i divljački bombardovani 1995. i 1999.

Svaki put, ističe, na svom tlu su napadani od onih koji su pokušavali da ih porobe i unište.

– Opstali smo i dočekali promenjeni svet u kome to nije više moguće – naveo je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Ističe da je nemački ministar Genšer svojom politikom rasturio Jugoslaviju, radeći protiv Srba i Srbije, podržan od svog kolege iz Austrije ministra Moka i dodaje:

– Samo naivni i oni koji sebi dozvoljavaju da takvi ispadnu, mogu progurati stare stvari u novom dizajnu, samozvanih i nepostojećih.

Govoreći o dolasku nemačkog diplomate Kristijana Šmita, koji je izabran bez poštovanja predviđene procedure, odnosno bez odluke Saveta bezbednosti UN i u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazumu, Dodik kaže:

– Ovaj dupli dekung protiv Šmita izboksovale su zapadne zemlje u jalovom nastojanju da prstima i selotejpom začepe sve rupe iz kojih ističe rok postojanja antidejtonske BiH…, Rok trajanja nazor i nahero sklepanoj Bosni i Hercegovini odavno je istekao. Pogotovo kada imamo u vidu šta je bio plan u pripremi Dejtonske konferencije…

pročitajte još:

Podsetio je i da je prva stvar kojom je Šmit zahvalio Incku na nametanju zabrane negiranja tzv. “genocida”, što ga, kaže, stavlja u isti koš sa proizvođačima netrpeljivosti i produbljivanjem sukoba i nestabilnosti.

Inckov zakon je, ističe Dodik, otrovni dar za Bošnjake, kojim je učvršćen nepovratni raspad “male Jugoslavije”.

– Incko je time od BiH kao države-agonije, napravio državu-haos, uživajući u tome. Još pokušava biti sarkastičan, govoreći da je očekivao burniju reakciju iz Republike Srpske. Nije očekivao jedinstvo svih srpskih političkih stranaka u suprotstavljanju nametnutoj zabrani negiranja genocida – naveo je, između ostalog, Dodik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike